Har blivit med Mac

Ja, nu har alltså dagen kommit, den dagen som ingen någonsin kunde ana skulle komma. Jag har skaffat mig en MacBook Air 13″. Förstår du hur konstigt det är? Jag har varit PC-killen sedan DOS 5.0, och en högljudd motståndare till Apple. Men på senare år är det mycket som har hänt, Apple har tagit användarvänlighet till en helt ny nivå.

Jag har ca 3 timmar med OS X Lion bakom mig nu, och tänkte kläcka ur mig några tidiga reflektioner om skillnader.

Till att börja med ä MBA (MacBook Air) riktigt snygg, alltså riktigt riktigt snygg! Min PC (en HP Pavilion laptop) är snygg, på ett sätt som efterliknar Apples design, men MBA är en fröjd för ögat. Fantastiskt rena linjer, en industridesigners våta dröm.

Sen lyfter vi locket och märker genast en stor skillnad. Motståndet i gångjärnet på MBA är perfekt avvägt mot vikten på datorn, vilket betyder att locket glider upp sjukt smidigt. På min HP måste jag hålla emot för att inte lyfta hela datorn istället för bara locket.

Vidare till pekplattan, både på MBA och HP kan jag scrolla med två fingrar. En stor skillnad är dock att på HP fungerar det sådär, jag måste hålla fingrarna rakt och med perfekt avstånd. På MBA är det inte alls lika känsligt, det fungerar precis sådär bra som man önskar. Även zoom fungerar på pekplattan på båda datorerna, men även här fungerar det mycket bättre på MBA. Det fungerar hyggligt på HP men precis som det borde på MBA, där den också är sådär följsam som jag har blivit van med från iPhone. Däremot saknar jag högerknappen på MBA, jag förstår inte varför Apple envisas med att det bara ska vara en knapp.

MBAn är tyst, helt tyst. På HPn surrar fläkten hela tiden, ibland mer, ibland mindre men på MBA har jag ännu inte hört någon fläkt. För mig är detta en stor fördel med MBA. Batteritiden är också något att jämföra, på min HP har jag nånstans runt 2-2,5 timmar, men min MBA laddar jag första gången nu. Vi kan väl bara anta att den inte var fulladdad vid leverans, och Apple uppger att batteritiden sa vara ca 7 timmar.

Jag har installerat Spotify också och är imponerad av ljudet i MBA, klart bättre än ljudet i min HP.

Är jag Apple-frälst nu då, tänker du? Nej faktum är att det är jag inte. Jag har kört Windows sedan 1993 och vet precis hur det fungerar. Är det något jag vill göra i Windows så vet jag också hur man gör det. På OSX vet jag inte ens hur jag bläddrar på hårddisken, faktum är att till exempel Skype verkar vara en egen enhet. Det tar nog en stund innan jag överger Windows, men jag ska absolut ge det här en chans. Förresten, som .NET-utvecklare är det svårt att överge Windows.

Låt oss sammanfatta det såhär, Apples hårdvara är fantastisk men än så länge känner jag mig mest bekväm i Windows-miljö. Men du vet väl att det går utmärkt att köra Windows på en MBA?

Nu vill jag gärna ha dina tips om vilka program (gärna gratis) jag behöver för att sköta mitt jobb som WordPress-utvecklare och sökmotoroptimerare på MBAn.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.