Egen företagare

 

Från och med idag är jag egen företagare på heltid. Jag har sedan några år drivit en enskild firma med minimal omsättning, mest av skattetekniska skäl. Som du säkert vet får jag ju använda intäkterna på företaget till investeringar innan jag behöver skatta på dem. Dessutom kvittar man ju ingående och utgående moms, så investeringarna blir något billigare. Nu har ju investeringarna mest rört sig om en ny laptop, en nätverkshårddisk och några domännamn, men sista året har jag också hyrt en VPS, köpt en kontrollpanel till den och satsat på marknadsföring. Nu är det dags att ta steget fullt ut och köra så det ryker.

Vad är det egentligen jag pysslar med då tänker du kanske? Jo det ska jag tala om för dig, trogna läsare (förstagångsbesökare får också läsa såklart). Först och främst brinner jag för webbutveckling, dvs den tekniska delen av att göra hemsidor. Det kan röra sig om allt från ett bilduppladdningsscript till alby ungdomsråd (sidan verkar ligga nere för tillfället) och en chat till Gävlefesten, till en enkel html-sida till Uffes ljud & ljus och vidare till en e-handelsplattform för LIVEfoto svensk foto & bildproduktion.

Jag tycker också att det är intressant att skapa hemsidor med avsikt att tjäna pengar på reklam. Det är en mycket spännande bransch som jag försöker lära mig mer om. Några exempel på sådana sidor är besikta bilen och köpa kattunge. Det handlar om att utforma och placera annonser på ett sådant sätt att besökaren vill klicka på dem. Det handlar också mycket om att hitta en niche där det är lätt att få trafik och bra betalt från annonsörer, men framför allt handlar det om att få dessa hemsidor att placera sig bra till i sökmotorer, så kallad sökmotoroptimering.

På den här bloggen kommer jag att skriva mycket om mina projekt framöver, och redovisa vilka experiment jag gör och vilket resultat jag får. Naturligtvis sparar jag några hemligheter för mig själv, men då och då kan jag kanske släppa något guldkorn. Det var ett sådant guldkorn jag snappade upp från Urban Grotherus, och bestämde mig för att göra sajten om att besikta bilen. Jag har lyckats placera sidan ganska bra i sökmotorerna utan att ta i speciellt mycket. Jag har också gjort ett bra jobb med annonserna, ungefär var tionde annonsvisning genererar ett klick, och varje besökare tittar på nästan två sidor i snitt. Det betyder att ungefär var femte besökare klickar på en annons, vilket måste anses som riktigt bra. Tyvärr är det en niche som inte betalar speciellt bra. Tack vare ganska mycket trafik och väldigt bra klickfrekvens måste jag ändå säga att det är ett lyckat experiment.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.