Språkvård

Enligt en oberoende, men liten och inofficiell undersökning på facebook (källa) tror 2 av 3 svenskar att det heter dagvild, och inte dagvill. Hur kommer det här sig egentligen? Jag har självklart lite teorier.

För det första pratar vi allt slarvigare, och med det menar jag oartikulerat. Det betyder att det är svårare att höra vad medmänniskor säger. Dagvill och dagvild låter naturligtvis ganska liga, framför allt om man inte artikulerar ordentligt. Här måste vi nog skärpa oss och vårda vårt språk, annars kommer vi snart bli som danskarna (se videoklippet).

Dessutom tror jag att det är svårt för ungdomar att förstå innebörden av dagvill, som ju är ett sammansatt ord bestående av dag och vill. De flesta vet ju precis vad en dag är, och konstigt vore det väl annars eftersom det är ett ord vi använder i vårt dagliga tal idag. Ordet vill däremot förknippar vi ju oftast med vilja, men här betyder det plötsligt vilsen. Den betydelsen använder vi ju inte så ofta, jag har bara kommit på ett ställe där den används och det är jullåten “julen är här” med följande textrad: Och jag vill, tända en stjärna till, den som har frusit och gått vill i världen.

Tredje orsaken till att vårt språk blir sämre tror jag är att vi är så oerhört rädda för att ses som en messerschmitt. Därför håller vi tyst när vi hör andra säga fel, istället för att påpeka. Vi vill inte trampa någon på tårna, kanske blir han eller hon ledsen om jag påpekar felet. Frågan är vilket som är värst för den som säger fel, att någon påpekar det så felet kan rättas till, eller att fortsätta säga fel. Jag misstänker att en kort stunds pinsamhet är bättre än att flera år senare inse att man har gått och sagt fel hela tiden.

Jag försöker hjälpa min omgivning, och rätta till misstag. Det får naturligtvis inte gå över styr, så jag blir dryg, och om någon råkar säga fel påpekar jag såklart inte. Mitt mål är att min omgivning i alla fall ska veta vad det heter egentligen. Sen får man såklart säga fel ibland.

Så, det blev ett inlägg om dagvild men det är bara ett av flera favoriter som jag ofta hörs sägas felaktigt. Några andra favoriter är igentligen och interjuv.

Vilka är dina favoriter, och hur beter du dig när du hör personer i din omgivning säga fel?

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.