Maffia-SEO

Det pågår ett krig i SEO-branschen, det är kriget mellan Nikke Lindqvist och Magnus Bråth som blossade ut ordentligt efter att Unni Drougge i en krönika i Computer Sweden skriver “Glöm inte att seo-konsulterna bara står ett steg från maffian”

Nikke hävdar att  Magnus pysslar med maffia-metoder, och Magnus hävdar att Nikke är en hycklare.

Det här inlägget ska inte handla om vad Nikke hävdar är maffia-metoder, utan jag tänker peka ut ett annat väletablerat fenomen.

Till att börja med ska vi orera kring vad jag anser är maffia-metoder generellt. Maffian jobbar med illegal verksamhet, och får ofta som dom vill genom hot. En klassisk maffia-verksamhet är beskyddarverksamhet.

Det finns beskyddarverksamhet i SEO-branschen, och den är alldeles tydlig men ändå accepterad. Jag menar företag som kräver en länk för att ge någon form av beskydd. Har du kommit på något företag som jobbar på det viset?

Jag talar naturligtvis om Trygg E-Handel. Du betalar en avgift, samt länkar till Trygg E-handel, så lovar dom att inte skrämma bort kunderna för dig. Alla E-handlare som inte är med i Trygg E-handel utmålas som bluff-företag och lurendrejeri, medan de som betalar för Trygg E-Handel rekommenderas varmt. Klassiska maffia-metoder, och naturligtvis resulterar det både i en välfylld skattkista och massor av inlänkar (ca 19k st).

Vad är det som gör att vad Trygg E-Handel gör är okej, men inte när maffian gör samma sak? “Men Trygg E-Handel jobbar för att konsumenten ska känna sig trygg”? Ja visst, det stämmer ju. Men det är inte så att den som har en bra och säker E-handel automatiskt får bli Trygg E-Handel, utan den tilldelas bara den som betalar. Maffian jobbar ju också för att det ska vara lugnt i näringsidkarens verksamhet, och att kunderna ska kunna känna sig trygga.

Det enda jag kan se är att maffian jobbar med svarta pengar, medan Svensk Distanshandel AB deklarerade en omsättning på över 6,5 miljoner kronor. Inte dåligt med en enda anställd.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.