Fokusera

Hur har du det med ditt fokus egentligen? Statistiken för bloggen talar sitt tydliga språk, du läser antagligen detta på arbetstid! För min del är det helt okej att du privatsurfar på jobbet, och jag är glad att du väljer min blogg när du gör det. Men just ja, detta skulle handla om att fokusera.

Har du någon gång upplevt att när det är mycket att göra, och du borrar ner huvudet i vad som ska göras och fokuserar 110% på det, så blir det liksom inget gjort? Jag upplever det ofta, och det är det som är grunden till att jag skriver detta. Jag har nämligen kommit på några saker som gör det lättare att få saker gjort, att fokusera.

För en tid sedan läste jag en artikel (hemskt ledsen, jag kan inte hitta den nu) som presenterade en teori kring varför programmerare jobbar bäst på natten. Jag är ju programmerare och tyckte att den var väldigt intressant, och har med den som grund utvecklat lite egna teorier.

Du kanske gissar att det beror på att det är tyst och lugnt, man får jobba ostört och kanske att man får bandbredden för sig själv? Inte nödvändigtvis säger jag.

Enligt ovan nämnda artikel handlar det om att programmerare ofta är problemlösare, smarta, ambitiösa och duktiga (stämmer bra på mig i alla fall). Tyvärr är mycket av programmeringen annat än problemlösning, en del av tiden går åt till att helt enkelt skriva kod, vilket resulterar i att hjärnan blir understimulerad och tankarna svävar iväg, man tappar fokus helt enkelt. Om man istället jobbar på natten, när hjärnan är trött, så krävs det större fokus för att faktiskt klara av sitt jobb, vilket gör att tankarna inte svävar iväg och man blir mer effektiv trots att hjärnan fungerar sämre.

Detta tankesätt har förklarat ett beteende jag har haft i många år, jag chattar nästan alltid med någon när jag programmerar. Jag misstänker att det är en lagom distraktion för att kunna fokusera på programmeringen. På senare tid har jag också upptäckt att Twitter kan vara precis det störningsmoment jag behöver för att kunna fokusera.

Nu tänker du säkert samma som många andra, stör det aldrig? Nej, det gör ju inte det. När jag kommer in i mina flow, då svarar jag helt enkelt inte innan jag behöver hämta andan. Om man däremot känner sig tvingad att svara genast, då stör det förstås. Känn efter själv hur du fungerar.

Jag hävdar inte alls att detta är en lösning för alla, men det fungerar för mig. Jag vill gärna veta hur du gör för att kunna fokusera och hålla produktiviteten uppe, lämna en kommentar.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.