Privatsurf på jobbet

Igår på nyheterna hörde jag om en ny utredning som visar på att privatsurfning på jobbet kan öka kreativiteten (källa: svt.se).

För mig kommer detta knappast som någon nyhet, jag har alltid pysslat med olika former av privatsurf för att öka min kreativitet. Faktum är att det är väldigt svårt att hålla produktiviteten och kreativiteten på topp under en hel arbetsdag, speciellt om man som jag har väldigt långa arbetsdagar. Då är det alldeles utmärkt att ta en liten paus och göra något annat, till exempel kolla nyheterna eller facebook.

Nu menar jag naturligtvis inte att du blir mer produktiv om du läser precis allt som skrivs på facebook på arbetstid, men jag menar att när produktiviteten sjunker (för det gör den ibland) kan det vara effektivt att ta en liten paus. Hämta kaffe, prata med en kollega, ät en frukt eller läs nyheter. Det spelar ingen roll vad du gör, låt hjärnan hämta lite sats bara.

Jag är helt övertygad om att om man låter hjärnan återhämta sig bara lite, så kan man prestera mer under en längre tid, än om man försöker forcera fram ett resultat trots att man inte orkar. I mitt företag, CRS Webbproduktion, är det en självklarhet att man får privatsurfa på arbetstid. Vi har dessutom dragit det ett steg längre och tillåter, utan knussel, läkarbesök, frisörtider, bankärenden osv.

För oss är det en självklarhet att privatlivet måste fungera för att ska kunna göra ett bra jobb. Vi har dragit det så långt att vi till och med bortser från kortare sjukskrivningar och vård av barn, eftersom vår erfarenhet är att jobbet som ska göras ändå blir gjort. Att göra avdrag på lön känns faktiskt orättvist. Dessutom är det ju så att en del jobb går ju att göra trots att man är hemma, om man jobbar när man har sjukersättning är man en fuskare, och såna gillar vi inte!

Vad tycker du och vad säger din arbetsgivare om detta?

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.