Followers på Twitter

Är du inte twittrare vill jag varna för ett inlägg som kan bli rätt så ointressant, men ge det gärna en chans ändå.

Följande stycke är främst för dig som inte har koll på Twitter.
På twitter har du två typer av kontakter, dels är det de du väljer att följa (following), dels är det de som följer dig (followers). Det du ser i ditt twitter-flöde är vad de du följer skriver. De som följer dig ser i sina flöden vad du skriver. Med det utrett kan vi fortsätta till det jag egentligen ville ha sagt.

På twitter är det status att ha många followers, personligen har jag 950 stycken vilket ändå får anses som ganska många för en kille som jag. Det är klart att det kan vara praktiskt att ha många followers, men framför allt handlar det om att ha rätt followers. Om du har följt min blogg ett tag så kanske du minns när jag skaffade en Mac? Då frågade jag efter lite tips på Twitter och fick massor av svar, tack vare att flera vana mac-användare följer mig.

På liknande sätt har jag ställt frågor till mina followers fler gånger och oftast fått mycket bra svar. Ju fler followers jag har desto större chans är det ju att någon vet svaret. Det kan också vara bra att ha followers som gärna retweetar (skickar vidare till sina followers), då blir det ju ännu större chans att få svar på sina frågor.

Ett annat tillfälle när det är bra med många followers är när man vill sprida någon slags information. Jag kommer posta länken till det här inlägget på Twitter, och jag vet att flera av mina followers (du kanske är en av dem?) kommer klicka på länken och läsa inlägget. Samma sak gäller här, det är inte antalet followers som är intressant för mig, det är antalet som klickar på länken.

Vad som istället gör Twitter helt fantastiskt är de jag följer, i skrivande stund 1170 stycken. En del av dessa borde kanske rensas bort, men majoriteten av dem är personer som ger mig mycket glädje. En del av dem följer jag för att vi kan ha en härlig dialog, andra för att de skriver intressanta saker.

Jag hör en del som är ledsna över att de förlorar followers, men mig rör det inte i ryggen. Den som väljer att sluta följa mig gör det antagligen av en anledning (nu finns det tydligen någon bugg som avföljer lite random också) och då är det väl bra så?

För mig är det inte jag som är stjärnan på twitter, som alla ska följa. Twitter är för mig en rockfestival där jag är besökare. Det är banden som spelar, de andra besökarna och langos-försäljarna som gör festivalbesöket lyckat.

Nästa gång du tänker varför ska jag följa dig, du följer ju inte mig, tänk en gång till.

Du får gärna hålla med, komplettera eller säga mot i kommentarsfältet, jag älskar när jag får kommentarer.

PS. Ett stort tack till @opassande, @yearzeroswe, @andreasbard, @jerrymalmstrom, @cecilialotusen och @nakenkatten som hjälpte mig komma på att det hette Langos

https://twitter.com/

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.