Vem vare? Om könsroller

Nu har jag tyvärr glömt vem det var, därav rubriken, men någon gav mig ett helt gäng med RSS-flöden sorterade i kategorier att importera i min läsare. Nu har jag irriterat mig på en grej länge nog, så nu kan jag inte vara tyst längre.

Bland dessa fanns två kategorier, GeekBoys och GeekGirls och där kommer min första lilla irritation. Varför ska jag dela upp dessa geeks efter kön? Det verkar ju helt befängt, jag skulle aldrig ha gjort något sådant själv och det är inte gjort i någon annan kategori.

Irritation nummer två kommer när de kvinnliga geeksen verkligen hjälper till att motivera denna könsindelning.

När jag läser bland GeekBoys är det mestadels geek-inlägg. Undantaget är Fredrik Backmans blogg (som jag förvisso verkligen gillar), och visst skrivs det en del icke-geekigt på flera av de andra bloggarna, men mestadels är det rätt geekigt, i form av tekniska nyheter, recensioner och liknande.

När jag läser mina GeekGirls är det mycket som handlar om barn, husdjur, dagens outfit. Sista 48 timmarna finns det dock en recension, på bilbarnstolar. Till tjejernas försvar har de (antagligen) inte valt att bli sorterade som geekgirls, utan det är du som har gjort kategoriseringen som stör mig.

Varför är det på detta vis? Hjälp mig att förstå… Ett kort inlägg, jag behövde bara skriva av mig lite.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.