Det här med jämlikhet

Det här med jämlikhet, det är inte så jävla lätt som det kan verka. Alltså, när det kommer till lika lön för lika arbete, då är det ju enkelt och självklart, det hoppas jag att vi är överens om? Men det handlar om så mycket mer, och när man börjar fundera på det så inser man att det inte är så enkelt.

Rabiata feminister och rödstrumpor sitter antagligen och studsar av ilska på sina stolar, och kräver sin egen typ av jämlikhet, där mannen är underordnad kvinnan. Er tänker jag inte ens bry mig om, för ni har inte fattat någonting alls.

En kompis till mig kör lastbil i en gruva, där bryr sig arbetsgivaren inget om kön och det är ju bra så långt. Men hur var det här nu med lika lön för lika arbete? Vad händer när lastbilen får punktering och ett däck som väger 200kg måste bytas, klarar alla av det? Svaret är såklart att alla inte klarar av det, men det har ingenting med kön att göra. Tyvärr tar arbetsgivaren inte hänsyn till detta heller, vilket jag kan tycka är synd. Kompisen har berättat att det finns både killar och tjejer som inte fixar att byta däck själv.

Rykten (jag har ingen källa på detta, om någon har snälla hör av dig) säger att Polisen i ett steg att öka jämställdheten, dvs antalet kvinnliga poliser, sänker kraven för kvinnliga sökande till polishögskolan. Är det verkligen jämställdhet? Alltså, jag tycker att det är bra med kvinnliga poliser, men är det inte lite att säga att “ja ni är sämre, men ni får vara med och leka ändå”?

Ska vi göra samma sak i till exempel vården? Vi sänker kraven på manliga sjuksköterskor, för att öka antalet manliga sökande. “Jaha, ska du ha en spruta nu, nä men det går inte, den delen behövde jag inte göra eftersom jag är man”.

Nej, det där är inte jämlikhet för mig. Jämlikhet borde vara samma krav, ingen skillnad alls. I så fall vill jag ha en gräddfil in i polishögskolan för att jag är tjock, det finns inte en chans att jag klarar de där proven med min mage.

På twitter var det idag en mycket intressant diskussion om jämlikhet i idrott. Kan män och kvinnor tävla tillsammans? I många fall tror jag faktiskt att man kan det. I andra fall tror jag inte det. Det stora frågan är om vi vill det?

Våra fysiska förutsättningar skiljer sig mellan könen, den starkaste mannen är starkare än den starkaste kvinnan. Ska vi kanske bara låta det vara så? Ska vi kanske tävla i olika klasser när det gäller idrott, och se till individen i alla andra sammanhang? För även om Usain Bolt är nästan en sekund snabbare på 100m än Florence Griffith-Joyner, så betyder inte det att jag är snabbare än alla kvinnor. Mitt gamla personliga rekort på 100m är nästan fyra sekunder långsammare än Florences rekord.

Sporten rör till det, det blir liksom svårt att säga att vi ska ha en tävlingsklass för de som springer på under 10 sekunder, och en annan för de långsammare. Faktum är att den snabbare klassen skulle antagligen eka ganska tom de flesta tävlingar. Så, kan sporten någonsin bli jämlik?

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.