De nya Facebookriktlinjerna

Nu cirkulerar det saker på Facebook igen, saker som liksom många gånger för inte är sanna. Det uppges vara möjligt att påverka dina personliga sekretessinställningar och ditt avtal med Facebook genom att kopiera följade text och posta på din vägg:

I samband med de nya Facebookriktlinjerna förklarar jag härmed att min upphovsrätt finns på alla mina personuppgifter, illustrationer, serier, målningar, professionella bilder och videor, etc. (på grund Bernkonventionen).
För kommersiell användning av dessa krävs skriftligt samtycke av mig vid alla tillfällen!

(Alla som läser detta kan kopiera denna text och klistra in den på sin Facebookstatus.) Detta kommer att placera dem under skydd av upphovsrätten i den aktuella kommunikén, och härmed meddelar jag Facebook att det är strängt förbjudet att lämna ut, kopiera, distribuera, sprida eller vidta andra åtgärder mot mig på grund av denna profil och/eller dess innehåll. Det föregående förbjudna handlingar gäller även för anställda, studenter, agenter och / eller alla anställda inom Facebooks ledning eller kontroll. Innehållet i denna profil är privat och konfidentiell information. Ett privatlivs- brott straffas enligt lag (UCC 1-103 1-308-308 en och Romstadgan). Facebook är nu en öppen kapital-enhet. Alla medlemmar uppmanas att lägga ett meddelande som detta, eller om du vill kan du kopiera och klistra in den här versionen. Om du inte publicerar ett uttalande minst en gång, kommer du tyst tillåta användning av objekt såsom bilder och information i dina profilstatusuppdateringar

Naturligtvis är detta inte sant, inte på en fläck! Facebook har ett användaravtal som du har godkänt, annars hade du inte fått bli medlem. Det är detta avtal som gäller, och Facebook reglerar också rätten att ändra det lite hur de vill. Det kan vara värt att reflektera lite över vad som står i detta villkor.

Det är detta som gäller, vad du än skriver:

För innehåll som skyddas av immateriella rättigheter, t.ex. foton eller filmklipp (Skyddat innehåll) ger du oss uttryckligen följande behörighet, i enlighet med dina sekretess- och applikationsinställningar: du beviljar oss en icke-exklusiv, överföringsbar, vidarelicensierbar, royaltyfri, global licens att använda allt Skyddat innehåll som du publicerar på eller i anslutning till Facebook (Innehållslicens).

Källa: https://www.facebook.com/legal/terms?ref=pf

Det har också florerat rykten om att man inte skulle ha äganderätten till material man laddar upp på Facebook, men så är heller inte fallet. På samma sida som länkades ovan går att läsa följande:

Du äger allt innehåll och alla uppgifter som du publicerar på Facebook och du kan reglera hur det ska delas med hjälp av dina sekretess- och applikationsinställningar.

Det är alltså bara användanderätt du ger Facebook.

Slappna av lite nu, och hantera denna nya information på följande sätt: Förutsätt att allt du delar med dig av på internet blir tillgängligt för alla. Så enkelt kan det vara, för även om du delar en bild för bara dina närmaste vänner, så kan någon av dem dela den vidare på ett eller annat vis, och plötsligt är den tillgänglig för alla.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.