Jag är för fet för.. försäkring

Via mitt företag (CRS Webbproduktion AB) har jag ansökt om följande försäkringar hos Swedbank:

  • Sparande till ålderspension
  • Sjukförsäkring
  • Premiebefrielseskydd
  • Tjänstegruppliv
  • Sjukvårdsförsäkring
  • Olycksfallsförsäkring

Min tanke är att vara välförsäkrad. Nu har jag fått besked, med följande svar:

Efter att vi gjort en försäkringsmedicinsk utredning* har vi funnit att sjukförsäkring och premiebefrielseskydd kan beviljas med förhöjd riskpremie med 100 procent, dvs till en högre kostnad än normalt. Anledningen är uppgiften om din BMI (din vikt i förhållande till din längd).

*En försäkringsmedicinsk utredning innebär att vi utifrån våra generella medicinska riktlinjer gör en individuell bedömning om hur stor sannolikheten är för att sjukdom eller dödsfall ska inträffa.

Det känns ju inte direkt bra att man är för fet för en försäkring. Jag bedöms alltså helt utifrån min vikt (ca 110kg) i förhållande till min längd (ca 180cm) och då löper jag större risk att bli sjuk. Det tas ingen som helst hänsyn till att mitt blodtryck är bra, att mitt blodsocker är bra, att mina blodfetter är bra, kolesterolvärde är bra, kondition är hyfsad (jag motionerar iaf regelbundet). Det tas ingen hänsyn till min tidigare sjukdomshistoria (ett lasarettbesök 1984). Jag har aldrig ens brutit benet. Det tas heller ingen hänsyn till mina gener. Under hela min uppväxt tror jag att mina föräldrar hade varsin sjukdag. Det tas ingen hänsyn till mina tobaksvanor eller alkoholvanor (jag tar en snus ibland, och dricker måttligt).

Det enda som spelar någon roll är att jag är fet, och därför kostar min försäkring dubbelt så mycket. Ska det verkligen vara så? Får man ens göra såhär?

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.