Årets julklapp

Det känns otroligt avlägset att blogga om julklappar när jag sitter på en uteservering iklädd 3/4-byxor och t-tröja och dricker mitt morgonkaffe. Men det är väl bara att inse att julen kommer närmare med stormsteg trots att jag har (tillfälligt) flytt snö och kyla för lite välbehövlig semester på Malta (och ja, jag har badat i Medelhavet).

Anledningen till inlägget är att internetbloggaren påminde mig om hysterin kring årets julklapp. Han reagerar på ett blogginlägg som hävdar att surfplattan blir årets julklapp.

Det är klart att Tommy, som är en av Sveriges mest väletablerade teknikbloggare, anser att en teknisk nyhet ska bli årets julklapp (okej, han har faktiskt en källhänvisning till Handelns Utredningsinstitut). Precis som internetbloggaren ställer jag mig tveksam till att det är surfplattan som blir årets julklapp.

Dels är den fortfarande en nyhet, och även om jag kan se många användningsområden för den så tror jag inte att allmänheten har byggt upp ett behov ännu. Det handlar nämligen om att skapa sig ett behov, alla kan leva utan om den.
Dels handlar det om att den är dyr, och det hänger väl ihop med att den är en nyhet. Köper folk verkligen så dyra julklappar till varandra? Tror vi verkligen att man kan köpa kärlek?

Nej, jag tror att årets julklapp kommer att bli något av erbjudandena som LiveFOTO har i sin julkalender. LiveFOTO lovar att komma med minst ett erbjudande varje dag fram till jul, med början den 1a december, precis som en julkalender ska vara. Vad det kan vara för erbjudanden återstår att se.

Vad tror du blir årets julklapp?

 • Jag har ingen aning om vad som kan komma att bli årets julklapp. Men inte är det en iPad i alla fall. Möjligtvis en iPhone 4.

  Fan. En Apple-produkt till.

 • Ja, snart så är det Jul! Har verkligen längtat efter ett Jullov 😀

  Btw, Tack för länken!

 • Årets julklapp är ju redan utsedd så svaret på din fråga blir lätt 😉

  Däremot är det ju inte säkert att surfplattan blir betraktad bland allmänheten som årets julklapp. Tror både den är för dyr och ny för att bli det, hade nog funkar bättre om något/några år..

 • Men årets julklapp 2010 blev ju faktiskt en surfplatta…

  • Ordbajsarn

   Jo jag vet att det är utsett till årets julklapp, men jag ställer mig fortfarande lite frågande till utmärkelsen.