Årets julklapp

Det känns otroligt avlägset att blogga om julklappar när jag sitter på en uteservering iklädd 3/4-byxor och t-tröja och dricker mitt morgonkaffe. Men det är väl bara att inse att julen kommer närmare med stormsteg trots att jag har (tillfälligt) flytt snö och kyla för lite välbehövlig semester på Malta (och ja, jag har badat i Medelhavet).

Anledningen till inlägget är att internetbloggaren påminde mig om hysterin kring årets julklapp. Han reagerar på ett blogginlägg som hävdar att surfplattan blir årets julklapp.

Det är klart att Tommy, som är en av Sveriges mest väletablerade teknikbloggare, anser att en teknisk nyhet ska bli årets julklapp (okej, han har faktiskt en källhänvisning till Handelns Utredningsinstitut). Precis som internetbloggaren ställer jag mig tveksam till att det är surfplattan som blir årets julklapp.

Dels är den fortfarande en nyhet, och även om jag kan se många användningsområden för den så tror jag inte att allmänheten har byggt upp ett behov ännu. Det handlar nämligen om att skapa sig ett behov, alla kan leva utan om den.
Dels handlar det om att den är dyr, och det hänger väl ihop med att den är en nyhet. Köper folk verkligen så dyra julklappar till varandra? Tror vi verkligen att man kan köpa kärlek?

Nej, jag tror att årets julklapp kommer att bli något av erbjudandena som LiveFOTO har i sin julkalender. LiveFOTO lovar att komma med minst ett erbjudande varje dag fram till jul, med början den 1a december, precis som en julkalender ska vara. Vad det kan vara för erbjudanden återstår att se.

Vad tror du blir årets julklapp?

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.