Stoppa mobbing

Facebook är en outtömlig källa av klokheter, kryddad med minst lika mycket strunt. Detta är en av de mest tänkvärda texter jag har sett där på länge, därför tänker jag dela den vidare:

Hur förklarar vi för våra barn och barnbarn vad mobbning är? Här är hur en lärare i New York gjorde det för sin klass. Hon bad dem att göra följande övning:

Barnen skulle ta varsitt pappersark. Sedan blev de tillsagda att skrynkla ihop det, stampa och slå på det, utan att riva det. Så bad hon barnen vika bladet, titta på hur smutsigt och fyllt med märken och ärr arket var.

Så ombads barnen att säga förlåt till pappersarket. Fast de hade bett om ursäkt och att de hade försökt att släta ut det, var det fortfarande skrynkligt.

“Dessa märken kommer aldrig att försvinna, oavsett hur mycket du försöker ta bort dem. Detta motsvarar vad en mobbare gör mot andra. Även om du säger förlåt efteråt, kommer ärren aldrig att försvinna.”

Barnens ansiktsuttryck sade att budskapet hade önskad effekt.

Därför tycker jag du ska stödja Friends, som jobbar mot mobbing här i sverige. Varför inte stödja kampanjen “Bli vänskapare” som jag har varit med och tagit fram sajten för.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.