Rasister och protester

Måste bara skriva av mig lite om det här kring Adam Tensta och Louise Andersson Bodin. För det första, det största felet har varken Adam eller Louise gjort, utan elaka människor på internet. Oavsett vad man tycker om Adam och Louise så är det inte okej att mobba, och framför allt inte att hota.

Personligen anser jag att om man inte har bott under en sten de senaste 40 åren så ska man fan veta att man inte använder n-ordet. Att skylla på att man är från Värmland, eller från en landsort, är en patetisk ursäkt.

Det finns gott om människor som tycker annorlunda, och kämpar med näbbar och klor för att vi ska sluta säga chokladboll. Jag tycker att ni är idioter, ni får tycka vad ni vill om mig.

Men bara för att jag tycker att Louise har gjort något förbannat dumt betyder inte det att jag ska hota henne. Jag tycker inte att hon förtjänar att våldtas, och allt vad folk har skrivit till henne. Hon har gjort bort sig ordentligt, men straffet för att använda n-ordet borde inte vara döden, eller våldtäkt. Det borde räcka bra med skammen att hela svenska folket vet att hon inte har förstånd nog att fatta det själv.

Att Adam väljer att utnyttja sin plats i morgonsoffan till att ta avstånd från TV4s beslut att låta Louise vara med i ett av deras program kan man ju tycka vad man vill om. Att det kan ses som dubbelmoral med tanke på texterna i hans låtar har jag full förståelse för. Men även här, oavsett vad man tycker om Adam och hans aktion, så är det inte rätt att mobba och hota.

Att välja att utnyttja sin tid i TV, oavsett om det är dubbelmoral, eller om det är en PR-kupp, till att kritisera eventuell rasism, ska inte följas av hot om våld. Man får tycka att Adam gjorde rätt, eller fel, men oavsett vilket är hot och våld fel.

Jag tycker att Adam gjorde något bra, det är viktigt att markera mot vardagsrasismen också. Visst, att Louise använder n-ordet är inte alls lika illa som att en nazist blir tagen med ett halvt ton sprängmedel, men normaliseringen banar väg för de extrema.

På tal om ett halvt ton sprängmedel, är det inte dags att vi vaknar och ser vad som är på väg att hända? Nationalistiska extremister rustar för krig. Vi har sett vad som har hänt i andra länder, i andra tider, ska vi inte ta lärdom av historien? Nationalistiska extremister begår terrordåd, men ursäktas med att de är enskilda galningar. Under tiden blir det nationalistiska Sverigedemokraterna näst största parti i senaste undersökningen, och de skyller allt på muslimerna. Det är den “extrema invandringen” och “islamiseringen” som skapar våld och oroligheter, enligt dem.

Nej vet du vad, det är dags för länge sedan att ta av skygglapparna och se vad som händer.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.