Klimatet kan inte vänta

Detta är miljöpartiets budskap på en buss här i Falun. De har helt rätt, klimatet kan inte vänta. En del forskare menar på att det redan är försent, några menar att vi kan rädda oss om vi gör drastiska förändringar.

Oavsett vilket anser jag att vi måste göra allt som står i vår makt för att bryta trenden och rädda mänskligheten. Jag säger mänskligheten, inte planeten, för jag är övertygad om att planeten klarar sig. Om mänskligheten dör ut lär det inte ta speciellt lång tid innan planeten har återhämtat sig.

Så vad behöver vi göra? Som den mycket kloka Jonas Grenfeldt sagt så räcker det inte att klimatkompensera, vi har passerat det, vi måste klimatöverkompensera. Vi måste göra vad vi kan för att påverka miljön så lite det går, och kompensera mångfalt för den inverkan vi faktiskt har.

En del pratar uppgivet om att resten av världen inte hjälper till, och i allt för stor utsträckning är det sant. Man säger också att “lilla Sverige kan inte förändra något”, men det kan vi. Vi kan inte ensamma rädda världen, men vi kan tamejfan göra vårt bästa.

I år inträffade World Overshoot Day, dvs den dagen när vi förbrukat jordens resurser i den utsträckning jorden klarar av för det året, redan 1a augusti. Detta inträffar tidigare och tidigare varje år. Vi i Sverige slår oss ofta för bröstet och säger att vi gör väldigt mycket för miljön, men faktum är att om hela världen hade konsumerat som vi gör hade World Overshoot Day inträffat redan i april.

Detta är något vi kan förändra, se till att vår konsumtion inte förbrukar jordens resurser fyra gånger om.

Att rädda mänskligheten från miljökatastrof är ju en väldigt stor fråga, för hela världen att lösa, så vad kan du och jag göra? Ingen av oss kan göra något som enskilt räddar värden, men vi kan göra saker tillsammans som iallafall bidrar.

Minimera ditt flygande, det är kanske det lättaste. Behöver du verkligen flyga till Thailand i år igen? Fundera över om du inte kan uppleva något på hemmaplan istället. Det finns massor av fantastiska upplevelser du har missat.

Ät vegetariskt. Att ställa om helt är inte så lätt, men börja med en dag i veckan. Påstår du att vegetariskt inte är gott så gör du fel.

Köp miljömärkta matvaror. Det kostar lite extra, men känns skönt i samvetet. Gör det i så stor utsträckning du har möjlighet.

Byt till miljövänlig el. De flesta elbolag har något sådant alternativ. Mitt har faktiskt inte något alternativ, allt är från förnybara källor.

Källsortera, undvik att köpa flaskvatten (pga transporterna), köp inte mer mat än du äter upp (gör matlådor osv) och laga istället för att köpa nytt.

Några enkla tips från en gammal ordbajsare.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.