De eller dem

Ja, jag är en språkpolis, en besserwisser eller vad du nu vill kalla mig. Det är okej, men jag vill bara att vi ska vårda vårt språk.

Det här med de eller dem verkar ju vara svårt för många, men tidigare i år fick jag lära mig en regel av Magnus Betnér (se bifogad video).

I en mening, där du har ett dom som du är osäker på, prova att byta ut det mot jag eller mig. Om det blir jag ska det vara de, om det blir mig ska det vara dem. Så enkelt är det 🙂

Själv har jag liksom aldrig haft några problem, det har bara fallit sig naturligt, men den här regeln gör det ju ännu enklare.

I videon kan du ju också lära dig vilka ord som ska skrivas ihop, och vilka som ska skrivas isär. ALLA SKA SKRIVAS IHOP!

Ja faktiskt, alla ska skrivas ihop! Är du det minsta lilla tveksam, skriv ihop! Jag ser hellre att du skriver tillvänster än att du skriver vänster sväng.

Vid det här laget hoppas jag du har tittat på videon ovan, och då har du redan hört det här. Att ta fel på de och dem, eller skriva isär, det är inte dyslexi. Det är bara obildat, slarvigt. Jag köper att du har dyslexi om du tappar bokstäver, eller stavar konstigt. Att inte kunna grammatiska regler räknas inte som dyslexi.

Två små tips på vägen:

  1. Om du är osäker på om det ska vara de eller dem, skriv dom.
  2. Om du är osäker på om det ska skrivas ihop eller isär, skriv ihop.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.