Svensk kultur

Idag är det söndag, och av vad jag kan läsa på facebook är många bakis idag. Det är liksom lite standard att på söndagar är man bakis, för på lördagar super man.

I höstas läste jag en väldigt bra krönika, signerad Fredrik Backman, du kan läsa den här: http://cafe.se/till-botten-med-spriten/. Fredrik skriver ofta väldigt roligt, men just den här artikeln är väldigt allvarlig.

Den handlar om vår svenska akoholkultur, som faktiskt är helt störd. Vad är det vi håller på med egentligen?

Alltså, jag påstår inte att alla måste bli nykterister. Jag tänker själv inte bli nykterist, jag älskar öl. Men tänk till lite, vad är det egentligen vi håller på med?

Har du varit nykter på en fest någon gång? Har du tänkt på vad dina onyktra vänner säger till dig? “Kör du?“, “Är du gravid?“, “Men vafan då för då?“. Det är liksom inte okej att vara nykter, om man inte är gravid eller kör bil. Eller om man faktiskt dricker lite, men inser att det är en dag imorgon, “Kom igen nu då, sveeeep” eller liknande.

Vad är det för jävla kultur vi har?

Varför är det så konstigt om man inte vill bli aspackad? Varför är det så konstigt om man hellre smuttar på en fin whisky hela kvällen, än dricker tio starköl? Varför är det konstigt om man hellre dricker två riktigt goda öl, än tio billiga?

Läs Fredriks krönika, han säger det så mycket bättre än jag, men hur som helst, tänk till innan du hetsar någon att dricka nästa gång. För den allra bästa anledningen att inte dricka, det är inte “jag kör” eller “jag är gravid“, det är “jag vill inte“, och det ska inte behöva ifrågasättas!

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.