Sanningen om SFI-bonus

OBS! SFI-bonusen verkar ha avvecklats helt, enligt ett förslag som finns att läsa här: http://www.regeringen.se/rattsdokument/departementsserien-och-promemorior/2013/09/ds-201361/

Följande information sprids just nu på Facebook:

SERIÖST???
Invandrare får 12.500:- i bonus för att lära sig svenska. Nu är det nån jävla idiot som vill höja till 25.000:- !!!??? Samtidigt läser man om våra gamla som inte kan få ett kokt ägg om dagen eller grädde och sylt till pannkakor, för det är för dyrt!!!??? Men varför i helvete ska vi ha det så här??? Ingen säger nått…!!! Kopiera och sprid vidare om du tycker detta är för jävligt! Ska tillägga att jag INTE är rasist, men Sverige ska väl för fan inte förbise sina gamla som byggt upp detta land!!!???

Som vanligt är det bara rasistisk propaganda som sprids, ett sätt för Jimmy Åkesson och gänget att skapa upprördhet över orättvisor som inte ens existerar. Genom att sprida falska rykten om att invandrarna får en massa pengar i bidrag kommer naturligtvis fler att tycka illa om invandrare, som ju är en extremt privilegierad grupp i vårt samhälle (OBS! Ironi).

Det är klart att det finns sanning i det som skrivs, det gör det  ju alltid. Visst har vi invandrare i sverige, och visst har vi gamla. Faktiskt finns det mer sanning i det, vår äldrevård är inte vad den har varit och framför allt inte vad den borde vara. Faktum är att det också finns en SFI-bonus, och att det är “nån jävla idiot” som vill höja den.

Nu ska vi dock reda ut några saker, vi börjar med SFI-bonus. Så här står det att läsa på skolverkets hemsida:

Sfi-bonus innebär att vissa nyanlända invandrare (folkbokförda från 1 juli 2010) som slutfört kurs 1B, 2C eller 3D inom sfi kan bli beviljade en bonus. Beroende på vilken kurs den studerande har slutfört kan hon eller han beviljas 6000, 8000 eller 12 000 kronor.

Är det någon som ser skillnader mellan sanningen och påståendet? Nyckelorden här är VISSA och KAN. Titta också på summan, den siffra som står i den rasistiska propagandan är högre än maxbeloppet! Förvisso inte så mycket, men ändå.

Läser man dessutom vidare (vilket den stora massan aldrig gör) visar det sig också att man måste få godkänt i kursen inom 12 månader från att kursen startade och inom 15 månader från folkbokföringsdagen. Det säger rasisterna inget om?

Hur var det nu med den här höjningen, vem är det som har föreslagit den och när slår lagändringen igenom? Det är signaturen “kristen” som föreslår det i en insändare i Östgöta Correspondenten. Ett utdrag ur texten lyder såhär:

för att stimulera fler nyanlända invandrare att börja studera svenska, göra större ansträngningar för att snabbt lära sig det svenska språket och därmed förbättra möjligheter att få ett arbete.

Jaha, för att öka förutsättningarna för arbete? Ungefär som jobbskatteavdraget? För vad händer med den svenska samhällsekonomin om invandrarna (hemska tanke) får jobb? Då kanske dom betalar skatt och bidrar till den svenska välfärden, och så kan vi ju inte ha det!

Nej det är klart vi inte kan ha det så, för alla rasister vet ju att om det är två saker invandrare gör så är det att dom

 1. Tar våra jobb
 2. Lever på bidrag

Nog om kritik på våra stackars rasister, dom kan inte ha det så lätt. Den rasistiska propagandan har i alla fall rätt om en sak, äldrevården kan bli bättre! Jag har en idé om var vi kan få tag i pengarna till att förbättra den också, men det får bli ett annat inlägg.

 • Julia

  Hej Stefan! ramlade in här via ett annat inlägg från facebook! Och blev så glad när jag läste det här, vilket viktigt och bra inlägg! Heja dig! Vänliga hälsningar Julia Dahlin

 • patrick

  tyckier det är lite konstigt att man måste locka med pengar för att få invandrarna att anstränga sig och lära sig det nya landets språk,dom som kom på 60-70-80talet under arbetsinvandringen fick inga pengar för att göra det självklara,men de e klart den nya tidens invandrare behöver ju inte anstränga sig för att få pengar ändå

  • Antonio

    Håller med!

  • En stor skillnad är ju att under 60-70-talen hade vi stor arbetskraftinvandring. Invandrarna kom alltså hit för att det fanns jobb. Nu finns det inte lika gott om jobb, och invandrare kommer hit för att slippa förtryck, förföljelse, tortyr och krig. 

   • Big K

    Hrm, det finns de som kommer för att undkomma krut och kulor, det är sant men de flesta, de allra flesta kommer för att få en nystart i livet, en bättre framtid för sig och sina nära och kommande släktingar och det är inget fel i det och de skall inte anklagas för att bara försöka leva på bidragen då det är VI eller våra folkvalda och deras tjänstemän som GER dom en möjlighet som de inte trodde var möjlig, nämligen att leva gott utan att anstränga sig och att få mat, husrum och annat utan att kämpa för detta.
    Mina barn måste göra som mig då de vill flytta hemifrån, låna, spara för att kunna köpa möbler, kläder, resor, statusprylar med mera och den som kom som asylsökande behöver inte kämpa på samma sätt och sådant ger dåliga signaler utåt.

    SEN så bör även bloggare lära sig skillnaden mellan orden asylsökanden (de flesta som kommer för en nyare och bättre framtid) flykting (kommer från reella farozoner och läger, tas ur kvoteringar från FN via UNHCR´s försorg) och invandrare (de som kommer för jobb, giftermål eller liknande)..OK?

    • Anders Johansson

     kanske du som borde lära dig definitionerna:
     Asylsökande

     En utländsk
     medborgare som tagit sig till Sverige och begärt skydd mot förföljelse,
     men som ännu inte fått sin ansökan slutligt prövad av Migrationsverket
     och/eller migrationsdomstol. Jämför med Flykting och Kvotflykting.

     Flykting

     Utlänning som
     har sökt asyl och fått tillstånd att som flykting bosätta sig i Sverige,
     se Genève-konventionen. Jämför även med Asylsökande, Kvotflykting och
     Skyddsbehövande.

     Invandrare

     Någon vedertagen
     definition av begreppet “invandrare” finns inte och har egentligen
     aldrig funnits. För att i statistiska sammanhang räknas som “invandrare”
     ska en person vara folkbokförd i Sverige. Ofta görs en indelning i två
     kategorier; födda i Sverige eller födda i utlandet respektive har
     svenskt eller utländskt medborgarskap.

     OK??

   • Sven-erik Karlsson

     Ska man då som invandrad pensionär ha mer i pension än vad vi får som jobbat ihop till reformerna ?

 • Antonio!

  jag håller med att detta är ju löjligt att man ska får bidrag för att lära sig språket! Sverige har blivit ett löjligt land när man inte får vara emot något utan att bli kallad rasist! Jag är utländsk född och tycker det får vara nog med denna jävla barnsliga åsikter om att Sverige inte får ha krav på invandrare!

  • Markus

   Jag kan också tycka att det är lite konstigt att dom får pengar.
   Men det är ju bättre det en att dom inte lär sig svenska och på så sätt inte får jobb och istället lever på a-kassa och kostar mycket mer pengar.

   • Ivana74ivic

    Vet du om att man måste ha haft jobb för att uppbringa A-kassa dvs. uppfylla villkoren…JAG tycker det är konstigt att människor är så dåligt pålästa….

    •  Socialbidrag då?

     • Beti

       man få inte socialbidrag om man här flyttat nyligen till Sverige. Kanske kan man söka efter 2 år…o till dess hinner man dö 🙂

   • Beti

     har man ingen jobb så har man ingen a-kassa 🙂 o invandrare från EU-länder räknas inte som “invandrare” utan de räknas som “svenskar” och ska klara sig själva här…ingen bidrag el leva på systemet

 • Tacksam

  Lysande!! Har en bekant som lagt upp detta idag och ville ta reda på vart h*n fått det ifrån, då det inte finns ngn källhänvisning eller möjlighet att ta reda på vad det gäller…. Jag kommer fortsätta att följa dig iallafall!!

 • Laban

  vad är det för jävla på hoppa att 
  Jimmy Åkesson skulle vara in blandad i detta???

  • Ja, han är väl partiledare för det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna, vars taktik är att sprida osanningar och överdrifter om invandrare för att stärka sitt eget stöd.

   • Ovkalle

    Men var det en osanning eller vad? Oavsett vem som stod bakom spridningen, så for denne med osanning eller ej?

   • Sven-erik Karlsson

    Är det också osanning att en pensionerad invandrare kan få 14337:- inklusive b-bidrag , hushållsel,hemförsäkring, läkemedel,sjukvård,tandvård,hemtjänst,resor( till hemlandet)nyanskaffning av möbler och husgeråd mm.mm.
    Du kanske också ska ta reda på saker och ting lite bättre ?

    • Jag har ingen koll på pension över huvud taget, men varför skulle det vara orimligt? 
     Och på vilket sätt gör det att mina uppgifter om SFI-bonus blir mindre sanningsenliga?

 • Mattias

   Skicka hem dom dom har inte här och göra

 • Invandrare

  Jag kommer från Polen så jag är invandrare också… och jag tar inga pengar som kommer från Skatteverket, Fårsökringkassan, Arbetsförmedlingen etc. 

  Jag jobbar mycket hårt i skogen. Jag gör saker som svenskar VILL INTE göra!!! Jag betalar SKATT!!! Jag har inga barn så SKATT vilket jag betalar går för…. vem ??

  Polen är som EU-land så vi har inte samma rätt i Sverige som t.ex. mönniskor från Somalia. Jag har ingen rätt att få SFI Bonus. 
  Så… om du skriver om INVANDRARE skriv det inte om ALLA INVANDRARE ok??
  Jag har TIPs för dig… Sluta ta pengar från myndigheter, sluta äta CHIPS, gå ut och prova hitta ett jobb!! Man känner inget ont om man söker jobb!! Tro på mig. Det finns många lediga jobb. T.ex. i skogen….

  • StefanBergfeldt

   Jag förstår inte riktigt vad du menar, men är tacksam att du är här och jobbar i skogen. Du har helt rätt i att jag inte vill göra det!

 • Cioccolata

  Jag förstår inte varför ordet rasist alltid blandas in i debatter om invandringspolitiken.. Det är såna som du som genererar missnöjesröster på Åkesson!!

  Camilla

  • StefanBergfeldt

   Nej, rastist behöver inte blandas in i alla debatter om invandringspolitik. I detta inlägg handlar det om att förklara sanningen bakom propaganda som sprids för att öka missnöjet med invadring och invandrare. 

   • Big K

    Korrektion, invandrare är INTE detsamma som asylsökande och det är til lde asylsökande som denna bonus vänder sig. Den som invandrar är mer benägen att snabbt lära sig språket och går därför inte på Sfi så länge utan tar ett jobb snabbt för att kunna lära sig seder, språk och ordningar.

   • Stefan

    Så vi kan då alltså konstatera att invandrare kan få ett stort bidrag för att lära sig svenska. Jaha, så det är ingen som reagerar på att dem ska få ett bidrag för att ens lära sig svenska?!?! Att uppenbarligen, så är det ett stort antal som skiter i att lära sig svenska?!?! Att det ska behövas en bonus för att motiveras att lära sig språket i det landet man bor i?!?!?  

    Är det propaganda för att öka missnöjet om invandring?!?! Är det rasistiskt att ifrågasätta? Gör det mig till en rasist att jag tycker det är fullständigt jävla idiotiskt att förvänta sig att man ska lära sig språket i det landet man bor utan en bonus??

    Noterbart ÄR att den enda nyckel för att kunna verka och bidra produktivt i ett nytt land är att lära sig det språket.

    • Du kan konstatera vad du vill, men du väljer (förmodligen avsiktligt) att ignorera det faktum att det gäller en bonus som kan bli aktuell om personen i fråga lär sig svenska snabbt.

     Jag tycker inte att det är rasistiskt att ifrågasätta, men när man förvränger sanningen så att det låter mer än det egentligen är, då tycker jag att det låter som propaganda.

     • Stefan

      Vad är det som förvrängs? Sanningen är ju att om man snabbt lär sig svenska så får man en bonus. Det är ju exakt vad du skriver. Helt befängt att man ska behöva en bonus för att lära sig språket i det landet man flyttat till. Du kallar det rasistiskt, alla andra för befängt och idiotiskt!

     • Förvrängningen är att den aktuella bonusen är på upp till 12000kr, men propagandan säger att den ska höjas till 25000kr.

     • Tom

      Men vad är det som förvrängs? Du skrev ju själv “Faktum är att det också finns en SFI-bonus, och att det är “nån jävla idiot” som vill höja den.” Sen om någon ifrågasätter drar man fram rasistkortet direkt. Märkligt

     • StefanBergfeldt

      Hej Tom! Vänligen läs bloggposten så framgår det

    • Gäst

     men varför är det fel att de får bonus? de bor här i sverige, de flesta kommer skaffa jobb och betala skatt, vad är felet om de får lite bidrag? får inte svenskar barnbidrag, studiebidrag? Att lära sig ett nytt språk är inte lätt så om de får en bonus på 12000 för ett år (och alla får inte ens bonusen) vad är felet?

     • Lellan

      12.000 är ju ingenting att vara avundsjuk på heller!

   • Jocke

    Jo, men du skriver “Som vanligt är det bara rasistisk propaganda som sprids, ett sätt för Jimmy Åkesson och gänget att skapa upprördhet över orättvisor som inte ens existerar.”

    ” Ett sätt för Jimmy Åkesson och gänget”…

    Jag tvivlar starkt på att det är Jimmy och gänget som har setat och knåpat ihop den texten för att uppröra människor. Dom har antagligen lite annat att göra i riksdagen.

    Att du och andra likasinnade, på riktigt, verkar tro det är däremot upprörande och orättvist. Det gör dessutom era egna texter till extremt korkade. Som någon skrev, “ni är dom bästa rekryterare SD har”. -Imbeciller är vad ni är.

 • Jag

  Jag vill lära mig Turkiska!!! får man 12000:- ifall man åker till turkiet och lär sig…??? snacka om bra semester… en resa till turkiet och snacka jalla jalla hela dagarna och pengarna bara rullar in på kontot!!!! …detta är en ren o skär spegling på hur olika länder ser på invandringen..Så fråga 2, hur gör staten i andra länder för sina invandrare???? Skulle inte tro att dom betalar pengar till oss ifall vi skulle vilja lära oss deras språk….deras svar blir nog att det är upp till var och en att lära sig och utveckla sig i det nya landet…**Stjärnstopp

  • Invandrare

   Tänka lite… andra länder behöver inga invandrare!!! Sverige behöver många händer att jobba i arbete vilket svenskar vill inte göra!!!

   • Mac

    Det jag reagerar på det är att den dumma svensken (Ps är hel svensk själv) Pratar om vad andra länder gör HALLO… Det handlar ganska mycket om hur välfärden ser ut i landet man flyttar till.. Sverige Vs Turkiet som har kursat!!!??? Mycket smart människa med dom tankarna !!

   • Folkcenter

    Det var det dummaste inlägget hittills

  • Mac

   Dummare människa får man leta efter !!!

 • Monaelsert

  Få bonus om man gör sin utbildning? De kan väl låna eller få studiebidrag som våra svenska ungdomar. Har nyss haft en ungdom i skolan, de kostade bra mycket mer än dessa summor och inga lockbeten om de gjorde sitt jobb på utsatt tid. 
  Skulle vilja göra en dokumentär om en svensk familj som kommer till tex….irak eller annat liknande land så skulle man få en referens bild hur vi blir behandlade. Jag hoppas att vi skulle få en liknande behandling men jag är väldigt skeptisk….men överaska mig gärna och visa att jag har fel. Ingen skulle vara gladare än jag. 

  • Gäst

   det är de “duktiga” som får bonus, tillexempel som “duktiga” svenska elever kan få stipendier..

   • Arbetaråsliter

    Men betalas det ut 100miljoner i stipendier till duktiga studenter? Tror inte det va, men det kostar den här idiotiska bonus satsningen.
    Min son har precis tagit studenten och letar arbete. Han bor hemma , oturlig nog kanske, hur mycke stimulerings pengar får han?? Inte ett jävla öre
    Kommer man till Sverige så måste man väl ha en drivkraft att lära sig landet och språket
    Var inte så jävla blåögd

  • Gäst hos hagge

   Så du tycker att vi borde bli mer som Irak då eller?

 • Big K

  Att lära bloggare den rätta betydelsen av ordet rasism vore kanske en idé för skolan?

 • Slagskottet91

  Ska väl vara en självklarhet att man ska lära sig språket i det landet man vill bosätta sig i? Varför ska man ha massa bonusar? Finns väll bättre saker att lägga pengarna på? 

  • Ja det kan man tycka om man vill. Själv tycker jag att en bonus till de som lär sig snabbt är en bra idé. Det gör ju att de snabbare kan komma ut i arbetslivet och försörja sig själva, istället för att traggla på SFI.

  • Varför behöver det vara en självklarhet? Att det finns andra bra saker att lägga pengar på säger jag absolut inte emot.

 • Mig själv

   http://rod.se/sfi-bonusen-hj%C3%A4lper-inte-invandrare där har du källan…ta read på lite “fakta” innan du börjar ordbajsa…

  • Jaha, fast det jag har ordbajsat om är ju de felaktiga ryktena att alla invandrare ska få massor av pengar för att lära sig svenska.

 • Tror dock inte att partiet SD har med detta inlägg att göra utan det är nån rasist som tolkat siffrona fel.

  Dra inte in SD i allt!

  • Nej du har nog rätt i att det inte är ett officiellt uttalande av Sverigedemokraterna, men att förvränga sanningen på det här viset är ett vanligt knep både hos uttalade rasister och hos mer välpolerade “invandringskritiska” politiker.

   • Förvränger sanningar trodde jag var ett måste att kunna göra om man ska bli politiker.. 😉

 • Ankistark

  Heder åt dig för att du vågar!

 • Veronica

  Klockrent blogginlägg som kanske kan få svensken att höja lite på blicken och se lite vidare. Har delat på fb. Tack för att det finns fler än mig som fortfarande orkar och vågar att stå upp för en “annan sanning”

  // Veronica

 • Kudratilla

  immigration is everywhere. people usually tend to emigrate to a reacher country for a better standard of life or something else, of course.

  Swedish youngsters go nowadays to Norway to work.
  few decades ago they emigrated to USA.
  Finnish people emigrated to Sweden because of economic reasons, but today are not happy for their own immigrants.
  Today Polish people come to Sweden.
  And poorer contries like Uzbekistan go to work to Poland and Russia.

  contries need immigrants
  so, it all looks like a network to me…

 • Kimzan1

  Hej läste ditt inlägg här via en vän på FB. Ok visst blir man upprörd av sådana här saker som skrivs, bara en liten skara av dessa läser ex ditt inlägg här. Då är det inte så konstigt att folk blir upprörda och “invandringsfientliga”. Men nog om “invandrare/asylsökade”. Varför skrivs det inget om oss som blev utförsäkrade från Försäkringskassan för några år sen när dom skulle “spara”. Hur har vi det i dagens läge??? Vissa av oss valde att ta studielån och skola om oss, vissa av oss är “tvingade” att leva på samhället (socialbidrag). Vissa av oss har varken bil eller körkort, och lever man på bidrag får man inte lov att ha bil som kostar över en viss summa, för då är det lyx. Du får sälja bilen för att få in dom pengarna att leva för. Tycker det satsas för lite på oss som lever i dessa förhållanden. Många av oss har barn i tonåren, och leva under dessa förhållanden är inte lätt. Barnen behöver vara någorlunda modeklädda, ex skolorna i dagens läge tar för givet att dom flesta barnen har BÅDA föräldrarna som jobbar heltid och har råd med alla dessa bidrag och utflykter som dom hittar på. Säger inte att det är fel att barnen gör något men det kostar och ibland har inte vi råd med detta och då blir våra barn utanför och med följden av det är mobbing. Nä skärpning, utse en grupp som tar reda på hur vi som sitter i denna situation har det. Kanske satsa lite mer på oss, för tyvärr är det sådana här diskussioner som gör oss upprörda. Och då frågar vi oss “Varför får dom och inte vi”, “tänk om vi oxå hade fått samma förutsättningar så kanske vi oxå hade fått jobb i en annan kommun eller grannkommun”. “Våra barn kanske skulle haft det bättre” med mera med mera.

  Tack!!!!! 

 • Sven-erik Karlsson

  Vad har dom i bidrag under tiden dom går på SFI alltså innan dom kommer upp till bonusen , skulle vara itressant att veta :

  • gäst

    De har ingenting från ingenstans…..måste ha sparat innan de kom hit el nåt. Det e inte många som klarar av sfi på 12 månader för att få 12.000kr. Så egentligen de har ingen inkomstkälla för det är inte många som får ett jobb utan språk….o så gå det i cirkel….

 • hajen1111

  Jag anser att om invandrare ska få stanna här permanent då ska dom lära sig bra svenska på 3 månader klarar dom inte av det ska dom utvisas.Då har dom fått sin chans

  • Jag anser att om man ska komma med sådana krav så kanske man själv ska hantera det svenska språket oklanderligt.

   Siffror upp till och med tio skrivs lämpligtvis med bokstäver.
   “Dom” är talspråk, det heter de eller dem.
   Du saknar skiljetecken (punkt, komma och sånt) där det uppenbarligen borde vara.
   Skiljetecken ska följas av mellanslag eller radbrytning.
   Mening ska avslutas med skiljetecken.

   Hur ska vi göra med svenskar som inte klarar av det svenska språket, ska vi skicka dem också till något annat land?

   Förresten, hur lång tid behövde du själv för att lära dig hjälplig svenska? Med hjälplig menar jag tillräckligt bra för att göra dig förstådd (av annan än förälder) och förstå andra.

   En sak till, om man står för sina åsikter (åtminstone med namn) är det lättare att bli tagen på allvar.

   • XQR

    Vilken skit du sprider!  “svenskar hantera språket oklanderligt”, “svenskar som inte klarar av svenska språket”.
    Sen försöker du vara språkpolis och tillrättavisa, och med det försöka framstå som dutti liten pojke.
     Men jag antar att du tillhör skaran av de som gapar rasist så fort det ställs krav på invandrare/någon ifrågasätter en misslyckad invandringspolitik.

    Jan Lindberg 😉

   • Paze

    Tio elva tolv 13..

 • ned newman

  “2. Lever på bidrag ”
  Skulle det vara en sorts sarkasm där du försöker antyda att invandrare inte lever på bidrag (förutom då den mindre del som har arbete)

  Om bidrag: det är bara att göra sig omaket att gå in på myndigheternas hemsidor och räkna.

 • Strulstrumpa

  Tyckte du att det var helt uppåt väggarna fel när det skiljde hela 500 kr? Du får det att låta som att de inte får nåt bidrag alls!

  • Nej, det är inte felaktigheten på en femhundring som är helt uppåt väggarna. Men att någon skriver en insändare i en tidning är ju knappast något att slå på stora trummor för.

   Det finns inget förslag att höja bonusen till 25000kr, det var en insändare i en tidning.

 • Erik

  Tack för att du reder ut begreppen!
  Jag brukar ta tag i vissa av dom där påståendena som dyker upp med jämna mellanrum på facebook och syna dom i sömmarna. Jag blir inte särskilt förvånad när det visar sig att dom i nio fall av tio helt saknar grund. Men att en sån här bonus ens existerade hade jag inte en aning om och jag tycker det är en aning skevt. Det är i mina ögon lite konstigt när man betalar folk för att klara av kurser man går. Jag har själv åtskilliga års studier bakom mig och har aldrig behövt lockas med pengar för att ta mina studier på allvar. Integrering är otroligt viktigt och huvudnyckeln till detta kan mycket väl vara språket. Men det måste finnas bättre sätt att uppnå detta?
  Med detta sagt så är jag ändå lättad efter att ha läst på http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/101770
  och
  http://www.skolverket.se/forskola-och-skola/vuxenutbildning/utbildning-i-svenska-for-invandrare/sfi-bonus-1.177594

  Verkligheten är som vanligt en aning mer nyanserad och inte så polariserad som många vill få den att framstå som.

 • Stefan

  Sverige stavas med stort “S”… (Tredje stycket)

 • Beti

  Har du kolat hur många som har fått de pengar??  Att det finns betyder inte att alla få det

 • Bo_jansson2

  Om det så är bara En enda som får detta bidrag så är det bedrövligt

 • forssa

  Kära ordbajsaren!
  I dagens Sverige är du rasist om du på något vis har invändningar på vår flyktingpolitik eller vill bromsa flyktingströmmen!Alla Pkfans (politiskt korrekta)har nu världens hat kampanj mot SD o tror att det ska få väljare av SD att gå någon annanstans!Det funkar inte!Det gör dom bara starkare.
  Det finns helt fantastiska människor som invandrat till vårt vackra land o som förgyller allas vår tillvaro på något sätt,men det är inte dom som syns!Av någon konstig anledning är majoriteten av fångarna i svenska fängelserna av utlänsk härkomst!Varför?
  Hur kan man belöna en person som kommer hit med 6000-12000kr för att dom ska lära sej svenska fort o “kanske”få ett jobb!Det borde väl ligga i deras önskan att vilja vara en del av Sverige så fort det går utan bonusar!Samtidigt är det ju ganska skönt kanske att få bidrag istället med tanke på att dom förmodligen aldrig fått pengar för att inte göra något.Men det är förmodligen pga av sådana som du herr ordbajsare som skriker o skränar så fort ett ont ord har sagts om invandrare som gör att det blir helt knasigt i slutändan!!Det är ju så synd om dom heter det oftast i media!Men vi kan inte förändra hela svenska kulturen bara för att våra gäster ska trivas!Det är inte så ofta att man hör våra invandrare säga:Tack för att ni hjälpte oss i vår nöd….Ni räddade våra liv…..!
  Det finns inget parti mer än SD som vill ta tag i flyktingdebatten medan resten är rädda för att framstå på fel sätt!
  Jag tror att SD kommer att få otroligt med röster nästa val o däribland även invandrares röster som fått nog av Sveriges dåliga o slappa invandringspolitik!

  Tack för ordet….

 • Kjell Berg

  när får då högskolestuderande bonus istället får höga studielån o kom inte med att det är frivilligt att studera för det faller redan i påståendet!! detta är sagt med tanke på att vi behöver inte ge mer bränsle till SD i sin valkampanj!!

 • Linda

  Ditt resonemang om att de som kritiserar detta är rasister är oerhört dumt och du bidrar med detta att infektera debatten ännu mer. Siffror kan vara felaktiga och påståenden kan kanske vara som tagna ur luften men så länge det råder frihet att kritisera ska du och alla andra acceptera att dessa åsikter finns, ta debatten istället för att stämpla människor för rasism.

 • Pkpinnen

  “Nej det är klart vi inte kan ha det så, för alla rasister vet ju att om det är två saker invandrare gör så är det att dom

  1. Tar våra jobb

  2. Lever på bidrag”

  Alltid kul när människor inte förstår att en grupp (t.ex. invandrare, ungdomar, delfiner) kan göra både och, samtidigt. Ta en grundkurs i nationalekonomi eller nåt.

 • Hemlig mansperson från Solna

  Som leksing är det inte passande att prata skattepengar/bidrag i nåt sammanhang hyr goda intentioner du än har.. Alltid nån SSKare som blir bitter 😉 😛

 • Linus

  Citerar ovan

  “Som vanligt är det bara rasistisk propaganda som sprids, ett sätt för
  Jimmy Åkesson och gänget att skapa upprördhet över orättvisor som inte
  ens existerar”

  Betvivlar mycket starkt att det är just Jimmie Åkesson som sprider propagandan. Jag tror han sprider denna propagandan i lika stor utsträckning som han inte håller i avpixlat b.la.

  Allt som är anti-invandring behöver inte vara spritt i åtanke att Jimmie Åkesson ska få fler röster, och än mindre, spritt på hans begäran.

  Man behöver inte rösta på SD för att vara emot invandring, inte heller behöver man rösta på SD för att man är emot invandring. Börjar bli en löjlig debatt i sandlådenivå detta.

 • Clk Coupe

  As somebody said, this bonus is for the skilled once, I am Danish I suck at writing Swedish I dont need it I can speak it but my work is Danish language 8-17.00 everyday so is hard to lean, but as I said I can speak it!

  I work my ass of take no money but my wife who is from Africa I provide 100% for my wife and our child, she cant get anything at all NOTHING but we survive for 16.000 kr a month ok. My wife learned Swedish at SFI started summer 2012 she just finished with the highest score in the class again as she did through the whole course. Now she did this taking care of our son same time and I frk think is ok she get SOMETHING this bonus is well deserved as she cant work, she cant get 1 kr from anywhere and we dont want it either. But even me who pay my taxes everyday she been fighting hard to learn the language..

  Any of you who is against this I like to see you survive try get kicked to Iraq China or what ever you cant understand a word people say you are all alone nobody to help you. You need to eat, you need to live, but you cant earn money because nobody understands a word you say. Listen this is people who had no alternative and I personaly find this post EXTREMELY Racial cant even believe it exsist.. and yes the elder help can be better but that is total different story.. Fact is in Sweden people are the best to talk talk talk and complain behind their closed doors specially online but when do you actual STAND up for yourselfe and your rights? NEVER you always put your faith in the hands of the politicians who promise you the world and who we all know never keep 1 word.. Who here goes on the street and demostrate if your unhappy with the goverments decisions? Never perhabs a tiny small amount.. The fact is Sweden wich is a nice country but your goverment is to Americanised and that is your doom.. that is why Sweden is what Sweden is. Take Denmark for exsample we pay tax 3 times yours but then Nobody suffers like here… We get all the help we need, free hospital, free doctor, loose your job and kommune if your above 25 years old give you 13.000 kr a month. Mothers 16.000 kr, plus 3000 pr child each third month. Because we pay for it…
  Tax in Sweden is to low, the kr is not much worth, food is extreme expensive and the salarys is way to low. Beside the laws as a worker you got no rights what so ever.. I been here 3 years and is so easy to see all the flaws in Sweden, they are high! Still I love it here, love the people, love the country for cheap cars….

  But this Racistic comments here… No your way out of line here, but it shows the sick racial people going bananas with guns shooting around kiling other incinent people something is wrong here in Sweden, just like USA same story.. Pull yourselfe together Swedes and stand up for your rights the RIGHT way.. Dont just talk behind the screen it DOES NOT WORK…

 • Raggerambo

  “Det säger rasisterna inget om?” Visst är det så. Varför säger du inget om att bonusen är skattefri? Citat: “Som vanligt är det bara rasistisk propaganda…, …falska rykten om att invandrarna får en massa pengar i bidrag”. Efter åtta år har hälften av utomeuropeiska invandrare inte fått eller haft ett enda jobb (hur många får då någonsin ett jobb?) Vad lever dom på? Knappast bidrag.

 • Raggerambo

  “Det säger rasisterna inget om?” Visst är det så. Varför säger
  du inget om att bonusen är skattefri? Citat: “Som vanligt är
  det bara rasistisk propaganda…, …falska rykten om att
  invandrarna får en massa pengar i bidrag”. Efter åtta år har
  hälften av utomeuropeiska invandrare inte fått eller haft ett enda
  jobb (hur många får då någonsin ett jobb?) Vad lever dom på?
  Knappast bidrag.