Välj rätt kattförsäkring

ordbajsarn-kattforsakringVisste du att det finns nästan dubbelt så många tamkatter i Sverige som hundar? Katten är det absolut vanligaste sällskapsdjuret i landet, men det finns ändå ett område där hunden ligger före: när det gäller försäkringar. Över 80 % av alla hundar i landet är försäkrade, men inte ens hälften av alla katter!

Det är givetvis helt uppåt väggarna, för även om katter inte lider av lika många framavlade problem och sjukdomar som hundar så händer det även att katter behöver veterinärvård. Vård som kan kosta väldigt mycket pengar om man saknar en försäkring; flera tiotusentals kronor om det vill sig illa.

Var tidigt ute

När man skaffar sig en kattunge så är det bra om man är tidigt ute med att skaffa sig en försäkring, av två anledningar. Dels så kommer ofta försäkringskostnaden att bli lägre ju tidigare man skaffar sig sin försäkring – innan exempelvis olika medfödda problem upptäcks. Och dels så är det så att det inte är ovanligt att katten behöver uppsöka veterinär ett antal gånger under sitt första levnadsår.

ordbajsarn-kattforsakring2

Försäkring i delar

Kattförsäkringar (och hundförsäkringar) kommer vanligen i delar, med en grundförsäkring, veterinärförsäkringen, och ett antal olika tillval som kan väljas efter behov. Veterinärförsäkring är någonting som alla kattägare bör ha, medan de olika tillvalen inte alltid är helt nödvändiga.

Veterinärförsäkringen täcker veterinärbesök och vård, men inte alltid kostnaden för exempelvis läkemedel. Exakt vad som omfattas av veterinärförsäkringen varierar från försäkringsbolag till försäkringsbolag, vilket gör det viktigt att läsa på ordentligt.

Det är ofta möjligt att utöka det skydd som veterinärförsäkringen ger, dels genom att utöka vad som täcks av den och dels genom att minska på självrisken (med en högre årspremie som följd).

Livförsäkring & reseförsäkring

Två vanliga tillägg till veterinärförsäkringen är en livförsäkring och en reseförsäkring. Dessa försäkringar är det långt ifrån alla som behöver, men för vissa kattägare är de helt oundgängliga.

Livförsäkringen baseras på kattens anskaffningsvärde, och då de flesta katter som köps i Sverige är mycket billiga eller gratis så är den för många helt ointressant. Men för den som köpt en dyr raskatt för flera tusen kronor så är det definitivt någonting som man bör teckna.

På ungefär samma vis är det med reseförsäkringen, som i huvudsak gäller för den som ska resa utomlands med sin katt. Reseförsäkringen gör det bland annat enklare och billigare att omboka om katten blir sjuk och att få hjälp om katten drabbas av ovanliga sjukdomar eller problem utomlands.

ordbajsarn-svedea

Skillnader mellan försäkringsbolag

De flesta försäkringsbolag som försäkrar hundar försäkrar numera också katter, men det är stora skillnader mellan de villkor som ges, och dessa villkor kan också variera beroende på ras. Lite mindre försäkringsbolag som Svedea fokuserar också mycket på försäkringar för katter och hundar, vilket gör dem lite extra intressanta för den som ska försäkra sin katt.

Det lönar sig dock att jämföra de villkor de olika försäkringsbolagen ger och man ska definitivt inte stirra sig blind på premiekostnaderna eller nivån på självriskerna – en låg självrisk är inte mycket värd om försäkringen inte täcker exempelvis sjukdomar som är vanliga hos den kattras som ska försäkras.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.