Vi kan inte göra mer

Jag läser uttalanden av både politiker, journalister och diverse människor att vi har gjort allt vi kan, att gränsen är nådd, att människor måste fly någon annanstans eftersom vi inte har mer att erbjuda.

Har vi verkligen det? Har vi gjort allt vi kan, finns det verkligen inget mer vi kan göra för att rädda människors liv? Årets julhandel beräknas omsätta ca 75 miljarder kronor. Julhandeln är all handel under december månad, vilket naturligtvis även omfattar sånt vi köper varje månad. En normal månad omsätts ca 50-60 miljarder kronor, vilket tyder på att det vi handlar extra i jul är någonstans 15-25 miljarder kronor. Har vi verkligen gjort allt för våra medmänniskor om vi fortfarande spenderar mer i julhandeln än förra året?

Jag vet inte om du läser bibeln, om du råkar vara sverigedemokrat hoppas jag innerligt att du gör det, eftersom alla svenskar måste vara kristna enligt deras världsbild. Oavsett om du är religiös eller inte, och oavsett vilket namn du kallar Gud vid finns det en hel del intressanta historier i de religiösa texterna. I bibeln kommenterar Jesus en fattig änkas bidrag till offerkistan, framför några välbärgade män.

Denna fattiga änka lade dit mer än alla de andra som lade något i offerkistan. Ty alla gav de av sitt överflöd, men hon gav av sin fattigdom, allt vad hon hade att leva på

Det vi har gjort hittills är att ge av vårt överflöd, eller faktum är att vi som medborgare inte ens har gett av vårt överflöd. Staten har gett av sitt överflöd. Vi har fortfarande mer att ge, väldigt mycket.

Jag tittade lite på sändningen från “Landsdagarna” igår, där jag hörde en sverigedemokrat prata om bostadsbristen. Att det är bostadsbrist är vi alla överens om, men hur man ska lösa det skiljer sig extremt mycket. Personligen tycker jag att vi ska bygga bostäder, många bostäder för att möta behovet av lägenheter framför allt. Förslaget från sverigedemokraterna var naturligtvis att stänga gränserna och upphäva uppehållstillstånd från människor som redan har kommit hit.

De maskerar det genom att säga att det är människor som kommit hit på felaktiga grunder, eller där anledningen till uppehållstillståndet inte längre är giltigt. Det kan ju låta vettigt, men tänk lite längre på vad det innebär. Vi tog emot väldigt många under andra världskriget, människor som bott här i Sverige i typ 70 år. Det är inte speciellt oroligt i Tyskland längre, ska vi skicka ut dem? Vad har de att återvända till?

Vi tog också emot väldigt många från Finland i mitten av förra seklet, för att vi hade stor brist på arbetskraft. Många av dem har gått i pension idag, vilket betyder att de inte längre behöver något jobb. Ska vi skicka tillbaka dem till Finland?

Jag tycker det är helt orimligt, jag tycker vi ska bygga bostäder, vi ska satsa på infrastruktur och på offentlig sektor. Det är verkligen guldläge för det nu, när arbetskraften finns, när ränteläget är extremt fördelaktigt och det är viktigt att vända ett utsatt läge till en fantastisk möjlighet.

Lite av mina tankar såhär på första advent.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.