Vägskäl för C och L

Vi har kommit till ett politiskt läge där Centerpartiet och Liberalerna måste bestämma sig. På ytan ser det ut att handla om ett val mellan Moderaternas Ulf Kristersson och Socialdemokraternas Stefan Löfven, men hade det varit så enkelt hade vi redan haft en alliansregering.

Det handlar istället om vad som kommer ske i periferin. Det handlar om Sverigedemokraterna mot Vänsterpartiet.

Det handlar om ett parti med rötterna i nazism mot ett parti med rötterna i kommunism, och vilket som egentligen är värst. Även om jag personligen kanske skulle se en kommunistisk diktatur som marginellt bättre (mindre katastrofalt) än en nazistisk så kan vi antagligen vara överens om att inget av dem är något drömscenario.

Jag tycker ändå att det finns ett par vesäntliga skillnader mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det är till att börja med tiden.

Vänsterpartiet har varit på väg bort från kommunismen i typ 50 år, de flesta av de gamla kommunisterna är inte kvar och politiken de presenterar idag är inte kommunistisk.

Sverigedemokraterna däremot grundades för 30 år sedan, och framstående företrädare för dem ertappas i princip dagligen med att uttrycka nazisympatier och grovt rasistiskt.

Vänsterpartiet stödjer en socialdemokratisk regering, så länge den inte glider för långt åt höger, medan Sverigedemokraterna kräver direkt inflytande, framför allt över migrationspolitiken.

På tal om migrationspolitiken så är det ju en fråga där Centerpartiet och Liberalerna står betydligt närmare Vänsterpartiet. De tre partierna ligger nog faktiskt närmast varandra i den specifika frågan.

Det ska bli väldigt intressant att se vart det här tar vägen. Vad tror du?

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.