Kommer AI förändra världen?

Det korta svaret för dig som inte orkar läsa: Ja, AI kommer att förändra världen.

För dig som önskar ett mer uttömmande svar, välkommen att läsa vidare.

Jag är helt övertygad om att AI kommer att förändra världen, på ett eller annat vis. Exakt hur världen kommer att förändras beror lite på hur vi kommer att hantera de första stegen. Det vi redan har sett, i och med LLMs (Large Language Model) som ChatGPT är att AI är kapabel att göra helt fantastiska saker.

Open AI, organisationen bakom ChatGPT, sa något i stil med “AI kommer inte ta ditt jobb, någon som använder AI kommer att ta ditt jobb”. Det är ungefär där vi är nu, AI kan inte riktigt göra jobbet själv, däremot kan ChatGPT (och liknande tjänster) hjälpa till och underlätta massor.

Eftersom GPT ör en språkmodell är det väl journalister, författare och copywriters, personer vars jobb är att generera text, som borde vara oroliga först. Än så länge kommer inga texter av ChatGPT få några priser direkt, men en duktig copywriter kan använda ChatGPT för att generera ett utkast, som hen själv kan göra sin magi på för att få fram en fantastisk text mycket snabbare än hen skulle gjort på egen hand.

Jag själv, som har ett vuxenjobb som systemutvecklare, jobbar ju också med språk, och ChatGPT är inte alls dålig på att generera programmeringskod. Däremot är det inte alls ovanligt att den gör fel, eller helt missförstår vad det är man vill att den ska göra. Än så länge klarar den sig inte utan en människa för att vägleda.

Vad jag däremot ser är att behovet av sämre författare, journalister, copywriters, programmerare och liknande kommer att minska. ChatGPT är redan en bättre copywriter än jag, så jag använder den ganska flitigt för att generera texter. Vad gäller programmering låter jag den gärna göra grovjobbet, så finjusterar jag sen.

Hotar den jobben?

Absolut, det finns många tillfällen när AI redan idag gör ett tillräckligt bra jobb för att man inte ska behöva anlita en expert för att göra saker. Det finns också ännu fler tillfällen där AI kan underlätta jobbet för en expert, och när flera experter kommer på detta och börjar konkurrera med pris kommer det inte att finnas utrymme för lika många experter.

Om vi dessutom kombinerar AI med robotar kanske vi faktiskt kan automatisera en hel del jobb. Tömma soptunnor kanske? Det är ju ett jobb som sköts så pass dåligt, här där jag bor i alla fall, att jag tror att en självkörande bil skulle klara av det minst lika bra. Här ligger ofta soptunnor slängda längs gatan när sopbilen varit förbi.

Robotar har ju tidigare bara klarat av väldigt specifika uppgifter, men modern teknik och AI kommer snart att göra dem betydligt flexiblare, och antagligen billigare. Det gör att ännu fler jobb hotas att bli överflödiga.

Hur löser vi det här egentligen? För mig finns det två möjliga vägar, antingen förbjuder vi allt vad robotar och AI heter, eller så funderar vi över varför jobben är så viktiga.

Varför jobbar vi egentligen?

Nu menar jag inte varför vi jobbar med det vi jobbar med, utan varför jobbar vi över huvud taget? Som jag ser det finns det två viktiga anledningar att jobba.

Pengar

Vi jobbar för att tjäna pengar, så vi har råd att leva. Vi behöver pengar för att få tak över huvudet, vi behöver pengar för att få kläder, vi behöver pengar till mat, vi behöver pengar för transporter, nöjen, för praktiskt taget allting. Ett jobb ger pengar till detta, och därför är det viktigt att vi har ett jobb, och AI riskerar att ta detta ifrån oss.

Mening / Sammanhang

Vi jobbar också för att få ett sammanhang, där vi är meningsfulla och gör skillnad. På jobbet träffar vi andra människor, bland annat kollegor som inte sällan utvecklas till vänner. Vi får också göra något meningsfullt, kanske rent av viktigt. Det gör att vi känner oss betydelsefulla. Vi behöver känna att vi hör hemma någonstans, och gör något viktigt.

Hur ska detta fixa jobben?

Det gör det ju inte, men om vi kan se det från andra hållet, och försöka lösa det här med pengar och mening, så kanske jobben inte är så jäkla viktiga. Kanske kan vi hitta annat än jobb för att hitta ett sammanhang? Och vi kanske behöver införa någon slags basinkomst eller nåt, för att säkra försörjningen.

Exakt hur vet jag inte riktigt, men jag är rätt säker på att om vi löser de här två sakerna så är det fler än jag som inte skulle ha något emot att sluta jobba. Eller, jag skulle jobba ändå, jag driver ju ett skivbolag, och det skulle jag definitivt göra ändå, men det är inte ett jobb för att tjäna pengar eller hitta mening.

Vad tänker du kring det här? Lämna gärna en kommentar.

Photo by LJ

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.