Testar SnapChat

Jag var länge skeptisk till SnapChat, som jag fick nys om via ungarna här hemma. För mig lät det som den perfekta tjänsten för den som har något att dölja. Det går ut på att man skickar bilder, eller filmklipp, till varandra, med möjlighet att lägga på en liten kort text. Bilden, och texten, visas sedan  maximalt tio sekunder och sedan är den borta.

Ungarna tycker det är jättekul och skickar frekvent konstiga grimaser till sina vänner. Det verkar förstås roligt, men fortfarande skaver den där känslan av att det är perfekt för den som har något att dölja. Och självklart vill ungarna (12 och 17 år gamla) ha hemligheter för sina “gamla” föräldrar, och det är klart dom har rätt till sitt privatliv. Det finns dock en oro att dom ska luras att skicka bilder dom egentligen inte vill ska spridas. För även om bilden försvinner efter tio sekunder så går det självklart att komma runt.

Vad gäller våra ungar pratar vi mycket om det här, om att inte dela med sig av saker som man inte vill ska komma ut. Tekniken har brister, och även om det verkar säkert kan någon alltid hacka och plötsligt ligger den där bilden ute på internet och då kommer den aldrig att försvinna. Vi ser då och då exempel på där det gått snett, där bilder sprids som inte borde spridits.

Hur som helst har jag ändå skaffat ett konto på SnapChat, det var ett par kollegor som övertygade mig, och med hyggliga argument. Dels argumentet att det där med att spara allting faktiskt är helt onödigt. Säg att vi stämt träff på ett café, när jag är där tar jag en bild och skickar till dig, så du ser var jag sitter. Det finns ingen anledning att den bilden ska hamna i mitt fotoalbum, den är förbrukad när du har sett den. Det andra argumentet är att eftersom bilden/meddelandet bara visas i maximalt tio sekunder ställer det krav på fokus. I den stressade värld vi lever i är det skönt att veta att den som ser/läser mitt meddelande faktiskt fokuserar på det och inget annat i några sekunder.

Hittills har det varit en trevlig, och ganska rolig upplevelse med SnapChat. Jag har en inställning att bara mina bekräftade vänner får skicka meddelanden till mig, vilket ju gör att inte vem som helst kan skicka skit till mig.

Jag blir kvar på SnapChat ett tag, fortsätter utvärdera. Jag är inte helt säker på att jag är där för att stanna, men det lär ju visa sig.

Använder du SnapChat? Vad tycker du?

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.