Pausgymnastik för datanördar (och andra)

När jag började jobba som personlig tränare hade jag en bild i huvudet att ständigt befinna mig på ett gym i snygga träningskläder, där jag själv hinner träna en hel del mellan mina egna kunder. Ett aktivt jobb där kroppen får mycket extra rörelse under arbetsdagen – perfekt, tänkte jag. Men då glömde jag den lilla parentesen att jag främst jobbar med personlig träning online.

Så vad gör jag? Jo, jag sitter och jobbar hemifrån på datorn i mina gråa mjukisbyxor från tidiga morgon till sen eftermiddag som vilken annan datanörd som helst. Visst har jag mina kunder jag möter upp med nu som då på gymmen också, men allt stillasittande framför datorn bara ökar och jag, den personliga tränaren, får problem med stel nacke medan jag skriver ut program som ska förbättra hållningen och motverka stel nacke för min kund som sitter mycket i jobbet. Rätt så komiskt, eller hur?

Men för att må bra och inte känna mig stel som en 100-åring när jag är färdig med min arbetsdag, så försöker jag komma ihåg att hålla korta pauser nu som då under dagen. Ett simpelt program som inte tar längre än en minut och passar vilken datanörd – eller personlig tränare – som helst.

1 minuts-pausgymnastik för datanördar och personliga tränare

  1. Ställ dig upp och stå och sträck båda armarna med händerna hopknäppta upp mot taket med bra hållning.
  2. Böj överkroppen turvist och vänter, turvist åt höger så att bålens sida töjs. Upprepa några gånger per sida.
  3. För ner armarna framför dig, händerna ännu ihopknäppta, och rotera händerna från vänster till höger i så stor rörelse som möjligt så rörligheten i ryggraden tränas.
  4. Knäpp ihop händerna bakom ryggen och sträck på dig medan du försiktigt drar axlarna bakåt.
  5. Håll kvar händerna bakom ryggen och luta överkroppen framåt. Lyft upp händerna så att de faller framåt, upp mot taket, när du lutar dig fram.
  6. Låt händerna falla ner mot golvet och stå kvar i samma position, framåtlutad. Sänk turvist ner höger och vänster hand mot golvet genom att “gunga överkroppen från sida till sida”.
  7. Sätt dig ner igen på stolen med bra hållning och rulla axlarna några gånger bakåt.
  8. Böj huvudet åt sidan så att örat närmar sig axeln, töjningen känns i nacken. Gå upp igen och upprepa åt andra sidan. Håll bara en kort stund och upprepa några gånger per sida.
  9. Tänk på att hålla en bra hållning och dra axlarna bakåt och lätt nedåt. Gör nacken lång och dra in hakan. Håll armbågarna nära intill kroppen när du lyfter upp den på skrivbordet.
  10. Fortsätt jobba!

Det är ju faktiskt bevisar att små pauser nu som då under arbetsdagen inte drar ner på arbetstakten, utan hjälper dig att tänka klarare och få mera gjort – inte mindre. Detta enminutsprogram ska helst göras en gång i halvtimmen under hela arbetsdagen, oberoende av om du är personlig tränare eller datanörd, för att både tänka klarare och för att må bra i kroppen.

Gästinlägget skrevs av Lina Björkskog, en finlandssvensk fysioterapeut som jobbar som personlig tränare. Om du vill läsa mera av Lina hittar du hennes träningsblogg här.