Religionsfrihet

För några dagar sedan såg jag följande frågeställningar på Facebook, och valde att svara på dem. Jag delar också med mig av mina tankar här.

Fråga 1: är det rätt eller fel att bygga moskéer med svenska skattepengar?
Fråga 2: är det rätt eller fel att böneutrop skalla höras i en hel stad då det genomförs?
Fråga 3: vad är er åsikt angående religionsfrihet o religionsutövning i Sverige i förhållande till tidigare frågor?

Det är bra ställda frågor, och min erfarenhet från Internet säger att beroende på vem som ställer frågorna och i vilket sammanhang, så får man väldigt olika svar. Nedan följer svaret jag lämnade på Facebook.

Religionsfriheten är väldigt viktig, vi måste värna om människors rätt att tillbe vilken eller vilka gudar de vill.

De måste också ha rätt att, så länge det inte går mot svensk lag, utöva sina religiösa ritualer och uttryck.

Fråga 1 säger jag nej på. Jag tycker inte att staten ska finansiera religösa uttryck. Detta gäller alla religioner. Jag tycker också att svenska kyrkans särbehandling, där de får in pengar via skatt som staten administrerar är fel. Religösa organisationer bör kunna söka bidrag precis som vilka organisationer som helst förstås.

Fråga 2 är lite klurig. Jag skulle vilja säga att det är okej, men om vi ska tillåta ljud hur som helst tror jag snart det blir kaos. Rimligen borde det sökas tillstånd (så gör man ju idag) och det borde hanteras precis lika oavsett vad det är för typ av ljud. Spelar ingen roll om det är ett muslimskt böneutrop, KD som vill inskränka aborträtten, V som vill stoppa vinster i välfärden, eller Lasse som vill sjungs sina sånger.

Värt att nämna är ju också att när det pratas om böneutrop, så är det inte böner som ropas ut, utan det är en kallelse till bön, precis som kyrkklockorna kallar till gudstjänst. Ljudnivån på denna kallelse bör motsvara en människoröst, eftersom riktlinjen är att om man kan höra böneutroparen ska man be i moskén. Det är alltså inte något som ska “höras i en hel stad”, om det inte är en väldigt liten och tyst stad.

Jag vill gärna höra vad du tycker om frågorna. Av erfarenhet vill jag dock redan nu säga att otrevliga kommentarer kommer att raderas. Du får tycka vad du vill, men inte uttrycka det hur du vill.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.