Plötsligt händer det…

Du vet dom där händelserna som förändrar hela ens världsbild, du vet precis var du var när du fick veta, du minns kanske datum och vilka som var i närheten. Jag tänker på saker som Tjernobyl-olyckan, Sveriges brons i fotbolls-VM, terrorattacken mot World Trade Center, Tsunamin i sydostasien, när Deeped blev piratpartist.

Det sista kanske inte är jättestort i sig, men det som ligger till grund för det är desto viktigare. Det är alltså så att Rättighetsalliansen hotar med att dra Piratpartiet inför rätta, för att de tillhandahåller internettjänster till The Pirate Bay.

Jag tycker att det är helt sjukt, både att det skulle vara olagligt att tillhandahålla bredband till vad som helst, och att ett politiskt parti ska ställas inför rätta.

Med detta sagt så vill jag också säga att jag inte på något vis sympatiserar med vare sig Piratpartiet eller ännu mindre med de som driver The Pirate Bay. Även om jag kan tycka att en tjänst som The Pirate Bay i sig inte borde vara olaglig, så gör beteendet hos människorna bakom sajten att jag ändå tycker att de inte bara underlättar för gemene man att begå olagliga handlingar, utan dessutom uppmanar det. Att det är piratkopiering som är uppsåtet med sajten går inte att ta miste på.

Piratpartiet har inte heller mina sympatier. De kämpar för ett avskaffande av upphovsrätten som jag bestämt hävdar att vi behöver. Att den skulle vara förlegad håler jag inte alls med om. Däremot behöver distributörer av media, främst film och musik tror jag, bli bättre på att utnyttja den teknik som faktiskt finns, och tillgodose det beteende som vi har. Jag hörde nyligen talas om en TV-serie, där en hel säsong släpptes på NetFlix.Det beteende vi har anammat är ju att tanka hem hela säsonger av TV-serier och plöja igenom på en helg. Genom att tillgodose det beteendet via en laglig tjänst tror jag att piratkopieringen minskar.

Att piratkopieringen av musik har minskat sedan Spotify gjorde intåg tvivlar jag inte en sekund på. Jag är fast övertygad om att mycket av den piratkopierade filmen idag beror på att det är mer lättillgängligt på The Pirate Bay. Om jag kunde välja att se en bioaktuell film via tjänster som NetFlix, ViaPlay osv, så tror jag att folk väljer det. Om det är gratis, eller kostar upp till kanske 49kr spelar mindre roll. Besöken på bio tror jag inte minskar heller, eftersom det ger en helt annan upplevelse.

För mig (som musiker) är upphovsrätten oerhört viktig! Det handlar inte så mycket om pengar, jag är inte alls på den nivån att någon skulle vilja betala för min musik (avgör själv nedan). Däremot vill jag gärna bestämma var min musik används. Jag vill verkligen inte att min musik ska användas i reklam för  Sverigedemokraterna till exempel.

Nä nu har jag svamlat klart, fokus på hockeyn istället. Det är en mycket spännande match mellan Djurgården och Leksand just nu.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.