Har gjort öl

Idag har jag gjort öl. Den står i skrubben på jäsning nu, och beräknas vara klar lagom till första advent. Jag har dock utgått från halvfabrikat, där man inte behöver koka något själv, förutom vatten.

Jag har köpt ett kit där man får som en sirap som man blandar ut i kokande vatten, för att sedan tillsätta kallt vatten och jäst, sen ska det jäsa bara. Det gör det hela väldigt mycket enklare, snabbare och mindre kladdigt. Däremot kan man ju inte kontrollera smaken på något sätt, vilket är lite trist.

Det tog drygt en och en halv timme, där större delen av tiden var att kyla ner tillräckligt mycket innan man har i jästen. Om ca en vecka ska det tappas på flaska, och efter ca tre veckor på flaska ska det vara klart.

Jag har gjort en sån här sats en gång tidigare, för fyra år sedan, och det blev jättebra. Jag hoppas det blir minst lika bra den här gången, och det borde det ju bli. Kanske vågar jag mig på att köra lite mer “hardcore” nästa gång, koka malten själv å så. Vi får se helt enkelt. Annars tycker jag det här fungerar bra också.

Kanske ska tala om att det är en IPA också, som bör landa runt 4,5% alkohol. Jag tycker det är ganska lagom.

About Ordbajsarn

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.