Du jobbar med data

Jag är webbutvecklare, det betyder att jag utvecklar för webben! Det betyder att mina kunskaper omfattar html, css, javascript och liknande. Det är alltså hemsidor jag gör!

Det här med internet och datorer är ett mysterium för folk. Har du sett Masjävlar? Jag känner igen mig i Mia (Sofia Helin) när hon frågar sina systrar: “Vet ni ens vad jag jobbar med?” och systrarna svarar: “Klart vi vet, du jobbar med data“.

Ganska ofta ber människor i min omgivning mig om hjälp när deras datorer krånglar, eftersom jag jobbar med data. Ja, jag använder en dator som arbetsredskap. Jag har fascinerats av vad man kan göra med datorer i många år, ända sedan min pappa programmerade ett spel på vår gamla Spectrum ZX. Jag har varit intresserad av att använda datorer, och därför har jag tvingats laga dem när de har krånglat. Jag har byggt ihop datorer av delar, så jag har lite koll på hur det hänger ihop. Trots allt, jag använder datorn som arbetsredskap. När min bil krånglar lämnar jag den till en bilmekaniker, inte en taxichaufför. Men när man jobbar med data verkar det fungera annorlunda.

Det här går ännu längre. Eftersom jag jobbar med data blir jag också ofta tillfrågad om jag kan hjälpa till med att koppla in digitalboxar, att ställa in kanalerna på TVn, att konfigurera mobiltelefoner och andra tekniska uppgifter. Jag har till och med blivit ombedd att konfigurera en väderstation. För att jag jobbar med data.

Det är inte så att jag har något mot att hjälpa till med digitalboxar, mobiltelefoner eller ens väderstationer (även om jag gick bet på den). Jag är en hjälpsam kille och ställer gärna upp om jag har möjlighet. Jag är dock inte så bra på allt tekniskt bara för att jag jobbar med data. Det är hemsidor jag gör, det är det jag är bra på och det är det jag tycker är fantastiskt kul.

Hur är det med dig som läser detta, vad jobbar du med? Vad får du för konstiga frågor, som inte alls har med ditt område att göra? Brukar du fråga en kompis som jobbar med data när du har problem med alla dina tekniska prylar?

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.