Avskaffa flygskatt?

Moderaterna i Stockholm menar alltså att vi måste bygga ut Arlanda och avskaffa flygskatten.

Nu måste Du med rösträtt göra ett val, ska du spara ett par hundralappar på resan till Thailand, eller ska vi värna om planeten?

Det är faktiskt precis vad den här frågan handlar om.

Det här är klassisk borgerlig politik. Sänker skatten och lägger ansvaret i händerna på Dig! Samtidigt menar många på att det är svårt för Sverige att lösa miljökrisen, för vi är ett så litet land. Faktum är att Du som individ kan påverka ännu mindre.

Moderaterna argumenterar för att flyget faktiskt står för en ganska liten del av utsläppen, vilket mycket väl kan stämma (jag har inte kollat upp det, för det spelar ingen roll), däremot är det en väldigt enkel sak som var och en kan dra ner på.

Ditt liv blir inte krångligare eller dyrare av att skippa resan till Thailand. Däremot minskar du din klimatpåverkan och bidrar inte heller ekonomiskt till en rätt sunkig diktatur. Du sparar dessutom pengar, betydligt mer på att helt skippa resan än på att skatten tas bort.

Vi är i ett läge där alla faktiskt måste göra sitt yttersta för att vi ska kunna vända det här. Eventuellt är det redan försent, men hoppet är det sista som överger oss.

Du kanske måste flyga, så flyg då. Jag säger inte att vi ska förbjuda flyg. Jag säger bara att det är rimligt att beskatta flyget. Jag säger också att du bör försöka undvika flyget.

Det är valår i år, du bestämmer.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.