Stolt svensk!

Idag läste jag ett inlägg på Facebook, där en kompis till mig skrev “man får vara stolt svensk utan att va rasist va?

Jag svarade honom att naturligtvis får man det, det är stor skillnad på att vara stolt svensk och att vara rasist! Jag är stolt svensk, när Tre Kronor tar silver i hockey-VM, när Zlatan gör mål, när Eric Saade kommer trea i melodifestivalen, när Volvo ökar sin försäljning och andra liknande saker.

Jag är också stolt svensk för att vi har ett fungerande socialt skyddsnät. Det har naturligtvis brister, men är ändå bättre än i många andra länder. Jag är stolt svensk när kronan stärks. Jag är stolt svensk eftersom vi har ideella idrottsföreningar och en kommunal musikskola och att det är obligatoriskt för skolbarn att lära sig simma.

Jag är också stolt svensk när vi välkomnar nya svenskar med öppna armar. På nationaldagsfirandet i min hemstad (Hedemora) välkomnar vi nyinflyttade invånare oavsett om de har flyttat inom landet, eller är nya i Sverige. Jag tycker det är ett mycket trevligt inslag, och det gör mig glad och stolt att få vara en del av det.

Jag har en sån liten flagga som man fäster på väggen, den sitter ovanför ingången till min altan och den har jag eftersom jag är stolt svensk. För mig symboliserar flaggan ovanstående och jag ser inget fel med det.

Det är stor skillnad på att vara stolt svensk och att vara rasist, och det har med synen på andra människor att göra.

Det skrämmer mig att Sverigedemokraterna har fått en plats i vår riksdag, och att de uppenbarligen är såpass korkade att de tror att gemene man håller med dem. Titta bara här nedan så ser du ju tydligt hur korkade de är:

 • Jag tycker det är tråkigt att många drar sig för att sätta upp svenska flaggan på nationaldagen (eller vilken annan dag som helst förresten) bara för att nazisterna tog den till sig under 90-talet.

  Att sätta upp svenska flaggan på husväggen betyder inte att man:
  – vill deportera alla invandrare till sina hemländer.
  – vill stänga landets gränser för flyktingar.
  – skiter i alla andra länder.
  – hatar mångkultur.
  – vill slopa det svenska biståndsarbetet.
  ..osv….

  För mig är svenska flaggan en symbol för allt vi har i Sverige och vad vi gör i vår omvärld. Åsiktsfrihet, yttrandefrihet, socialförsäkring, småföretagande, storföretagande, demokrati, jämställdhet och likhet inför lagen. Och så allt annat som vi är så bra (och dåliga) på.

  • Ja titta, du hittade ännu fler anledningar att vara stolt svensk! Jag missade några mycket viktiga.