Je suis Charlie

Ingen kan ju ha missat det hemska attentatet mot tidningen Charlie Hebdo igår. Det verkar som att gärningsmännen  tillhör Al-Qaida, och att orsaken till attentatet är de karikatyrer som tidningen publicerat.

Det är idag viktigt att stå upp för yttrandefriheten, att inte vika ner sig för terroristerna. Det är också viktigt att komma ihåg att även om terroristerna råkar vara religiösa, så är det inte religionen som är orsaken. Både Muhammed och Jesus förespråkar fred och kärlek, inte att hänsynslöst avrätta journalister som publicerat humoristiska (även om humor är subjektivt) karikatyrer, inte ens om karikatyrerna råkar föreställa profeterna själva.

Vi får inte tystna inför terroristernas hot, och vi får inte fördöma en hel religion. Vi måste fortsätta kämpa för alla människors lika värde, och för yttrandefriheten.

Det är väldigt lätt att fördöma, som Björn Söder enligt uppgift i Aftonbladet gör (jag har inte bekräftat detta, håller inte koll på honom).

”Fredens religion har visat sitt rätta ansikte”, skriver Sveriges andre vice talman Björn Söder på sin officiella facebooksida.

Det är vidrigt att ens antyda att ca 1,6 miljarder muslimer skulle vara terrorister. Det är viktigt att komma ihåg den här statistiken:

Muslimer vs terrorister

  • anonym

    Nu kan SD dra stora växlar på sitt muslimhat; självklart är det fult att karikera en religiös symbol på ett nedlåtande sätt (i Sverige borde det väl räknas som religiös diskriminering, förföljelse av folkgrupp: -hur väl skulle t ex en karikerad, stor judenäsa tas emot?, eller åtminstone förtal?!), men att döda som hämnd tillbaka kan aldrig accepteras.