Vad är hemsidan värd?

Nyligen inträffade det som inte inte får hända, det som webbhotell säger att det inte kan hända. Webbhotellet The Cloud Hosts servrar kraschar, och även backuper har gått förlorade. Att backuperna har gått förlorade tyder ju på att deras backuprutiner har brustit å det grövsta.

Detta har fått mig att fundera lite, vad är hemsidan värd egentligen? Och varför väljer jag ett webbhotell som kostar 99kr per år till en sajt jag värderar högt?

Tanken tog mig vidare, och jag försökte via Twitter få något webbhotell att nappa på en idé om att lämna garanti. Jag frågade helt enkelt om det var något webbhotell som kunde ta mig som kund, och lova mig att om motsvarande krasch inträffar (dvs att både diskar och backuper förloras) så ger de mig en miljon kronor i ersättning.

Ingen kunde lova något sådant, däremot kunde flera lova att någon sådan krasch inte kan hända hos dem. Om ni är så säkra på att det inte kan hända hos er, put the money where your mouth is!

Både CityNetwork och EgenSajt förklarade för mig att de har backuper på två fysiskt skiljda platser, och att sannolikheten att båda skulle gå förlorade är försvinnande liten. Ja det förstår jag också, men nu vill jag välja ett webbhotell som tror på det själv, och som tror på det så mycket att dom är beredda att satsa pengar på det.

EgenSajt förklarar att de inte kan lämna den här typen av garantier, eftersom de har så låga priser (från 29kr/mån). Visst kan ni det! Om ni verkligen är så säkra på att det inte kan hända, då kan ni lämna garantier. Jag fick förklarat att enda chansen att det skulle kunna hända, är om båda serverhallarna brann upp. Ja det kan ju hända förstås, men har webbhotell inga försäkringar mot sådant? Kan inte webbhotellet säga till sitt försäkringsbolag att om båda våra serverhallar brinner upp samtidigt så kommer alla våra kunder att kräva oss på en miljon, det måste vi ha försäkring mot.

Tanken har också utvecklats lite, varför inte ha en upptidsförsäkring? Låt oss säga att jag har en MFA-sajt som drar in 500 kronor om dagen, låt mig försäkra den då, låt mig betala en liten slant extra och ersätt mig för min förlorade inkomst varje dag sajten ligger nere. Naturligtvis ska sajten aldrig ligga nere en hel dag, men våga lita på det själva.

Så nu utmanar jag alla webbhotell, vem vill ha mig som kund? Jag behöver kunna köra både WordPress och ASP.NET4 med MVC3 och Entity Framework 4.1 med Code First. Både MySQL och MSSQL. Dessutom gör jag hemsidor åt kunder, så jag behöver ett återförsäljaravtal som är gynnsamt, och en kontrollpanel som är enkel.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.