Trafik på nyckelordsdomäner

Jag läste precis UrbaLills analys av hur nyckelordsdomäner fungerar i och med att Matt Cutts har sagt att domänens betydelse ska minska. Personligen tror jag att även om betydelsen för domännamnet minskar så kommer domännamnet att vara en viktig grej. Vi som är sökmotoroptimerare kämpar nämligen ofta efter den perfekta länktexten (länka btw gärna hit med länktexten nyckelordsdomäner) men vi får inte glömma att det finns väldigt många sajter där ute som inte drivs av sökmotoroptimerare (även om vi har en tendens att ha väldigt många sajter), och dessutom länkas det gärna till bra innehåll rent spontant i forum.

Jag har till exempel en sida som handlar om olika typer av bly-syra batterier, och den blir ofta länkad som referens i olika forum, och då ser länken ofta ut så här: http://lead-acid-battery.rappendal.se/bly-syra-batteri/calcium-calcium-bly-syra-batteri.htm

Nu har jag förvisso en dålig domän här, eftersom sajten var helt och hållet ett test från början. Hur som helst kommer ju mitt nyckelord med i länktexten, så även om Matt Cutts säger att URLen spelar mindre roll, så påverkar URLen länktexten i många spontana länkar och länktexten är ju viktig, eller hur?

Nåväl, tillbaka till Urbans analys, han berättar att ordet internetmarknadsföring har ca 2400 sökningar i månaden (enligt Google Keyword Tool i inloggat läge och med exakt sökning). Urbans sajt (www.internetmarknadsföring.org) får ca 130 besökare från Google på det ordet per månad, när han ligger tvåa i SERPen. Han räknar ut att det är ca 5%, vilket förvisso är en bra uträkning. Nu läste jag dock idag att betalda länkar tar 70% av klicken (hjälp mig med källan på den) och då blir det ju bara 720 klick kvar, av vilka Urban alltså får ca 18% vilket inte alls är dumt.

Dessutom skulle jag vilja väga in en parameter till, och det är meta-description, dvs den text som står under rubriken. Sajten på förstaplatsen lär dig allt om internetmarknadsföring med ett gratis test av konkurrenters hemsidor – svar direkt! medan Urbans sajt handlar lite allmänt om internetmarknadsföring och de moment som kan anses till internetmarknadsföring. Jag vet ju vilken som lockar mig mest.

Nu har jag kompletterat med vad jag tycker att Urban missade, nu är det din tur att komplettera med vad jag missat (eller valt att utelämna).

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.