Slaget om Siljan

Igår var det Slaget om Siljan, som alla Leksands- och Mora fans så väl vet, även om vi Leksandsfans gärna vill glömma gårdagen. Som du kanske förstår gick det inte så bra för mitt Leksand, Mora vann med 4-1. Jag var där tillsammans med Opera-Ronja, och på hennes blogg kan du läsa om hennes upplevelse. Hon ser på saken lite annorlunda än vad jag gör.

Vi kan väl börja med det positiva, 17319 personer var där och såg matchen, en siffra som överträffade både det tidigare publikrekordet, och invånarantalet i Leksands kommun. Det var skön stämning på läktarna inför matchen, och de hängivna leksandssupportrarna Stiko Per Larsson och Sabaton drog av ett par hyllningslåtar till Superstars. Mora-läktaren blev inte så stor som den skulle ha varit, eftersom intresset från “drakarna” var så lågt. Dessutom hade vädergudarna bestämt sig för att det skulle vara milt väder under matchen. Det regnade under vår bilresa upp till Leksand, men slutade strax innan vi klev upp på läktaren. Så långt var allt fantastiskt.

I första perioden spelade Leksand bra, och befann sig mestadels i anfallszon. Mora hade lite svårt att få tag på pucken, även när de fick det lyckades de inte göra något konstruktivt av det. Tyvärr verkade domaren ha bestämt sig för att inte påverkas av hemmapubliken, och dessutom tydligt visa att han minsann inte var någon så kallad hemmadomare. Han dömde solklart till Moras fördel i flera fall, och publiken blev naturligtvis irriterad. Jag hörde någon på läktaren vråla:

Man kan ju för fan tro att det är Lärking som dömer.

Leksand visade dock gott mod och fortsatte kämpa trots att de var motarbetade av domarteamet. Första perioden slutade 0-0.

Den andra perioden började också bra, och leksand pressar på och ungefär halvvägs in i perioden får Leksand ett PowerPlay som resulterar i ett ledningsmål. Slaget om Siljan var en fest, och publiken jublade, östra läktaren i synnerhet. Men jublet hade inte ens lagt sig förrän Mora petade in 1-1, och kort därefter även 1-2. Tre mål på mindre än 90 sekunder. Vad som händer sen tycker jag att Andreas Karlsson beskriver bra på Leksands IFs hemsida:

Efter detta så var hela matchen Moras, de vann mer närkamper, de var mer individuellt skickliga samtidigt som Leksandsspelarna fortsatte att göra misstag.

Stor eloge dock till Jens Bergenström som kämpade stenhårt matchen igenom.

Om jag var spelare i Leksand så skulle jag skämmas nåt så djävulskt. Man har arrangerat Slaget om Siljan, där det en gång för alla ska avgöras vilket som är Dalarnas enda hockeylag. Man har sålt biljetter till över 17000 åskådare, TV är där, förväntningarna är skyhöga. Morafansen uteblir (kan dom ha varit 2-3000 stycken) och efterfesten är redan bokad.

När slutsignalen ljudit och matchen är klar är det efterfest i Tegera Arena. Stiko Per Larsson, Sator, Partypolarna, Pumpbolaget, Bandit Rock Club, karaoke-tävling, Schlagerbar, Discjockeys och drag i precis hela arenan.

Och vad händer? Ingenting… Dom spelar halva matchen och sen ingenting… Hur kan man sova gott när man vet att man har gjort 15000 fans på plats besvikna, och säkert många fler som tittade på TV. Man har sumpat chansen att gå direkt till kvalserien, man har bjudit in Västerås att ta tre poäng med sig in i Play-Off, man har förstört stämningen på Efterfesten och man har inte gjort sitt jobb.

Alla kan förstås ha en dålig dag ibland, men är det rimligt att tro att man kan ta sig till Elitserien när 22 killar har en dålig dag samtidigt? Jens Bergenström och Patrick Galbraith får godkänt. Filip Forsberg klarar sig också, inte för att han egentligen var så bra som han borde, men killen är sexton år och man kan förstå att han har svårt att hantera pressen.

Jag hoppas att vi får se Slaget om Siljan fler gånger, och då menar jag inte “vanliga” derbymatcher, utan stora arrangemang som det igår. För hur som helst, om jag bortser från att jag är grymt besviken på mitt lag, så blir det en folkfest utan dess like. Jag tror dessutom att det kan vara en bra idé att arrangera det i Mora, eftersom drakarna verkar ha så svårt att ta sig någonstans. Det är väl ingen i Mora som har körkort kan jag tänka 😉

Även om jag vet att det mestadels är webb-folk som följer min blogg, så kanske det kan ramla in någon sportintresserad besökare som råkade se matchen, på plats eller på TV, så därför frågar jag, hur upplevde du tillställningen?

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.