See first, kill first

Jag har spenderat hela dagen i bilen, på väg hem från Malmö till Dalarna. På radion har nyheterna tjatat om att SAAB marknadsför sina vapen med tvivelaktiga formuleringar. En presstalesman från SAAB fick frågan om dom inte glorifiera dödande, när använder frasen “see first, kill first” för JAS 39 Gripen. Hans svar, “Vi glorifierar inte dödande på något sätt, utan tycker att vi tar ett väldigt stort ansvar för den verksamheten vi har i Saab när det gäller vapen.” tycker jag är mycket bra. Det är vapen de säljer, och den som köper vapen vill naturligtvis ha effektiva vapen.

Jag tycker också att det är en konstig dubbelmoral vi har i Sverige, när vi tycker att det är okej att tillverka vapen och sälja, men inte till nån som ska använda dem. Jag tycker naturligtvis att krig är fel, men om vi nu har en vapenindustri så måste de väl få marknadsföra sina produkter, och sälja dem. Vi kanske kan använda vinsten till fredsuppehållande insatser, eller nån form av välgörenhet?

Kort inlägg idag, jag är trött efter en hel dag i bilen, men jag behövde lufta lite. Vad tycker du om SAABs marknadsföring, är den oetisk?

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.