Reinfelt betalar inte tv-licens

Härom dagen var hela twitter upprört efter att det kommit fram att Fredrik Reinfelt inte betalar någon tv-licens.

Det är klart att efter hur regeringen har agerat kring tv-licensen och ministrar som fått avgå pga obetalda avgifter så kan det väl tyckas lite märkligt att Fredrik Reinfelt inte betalar sin tv-licens, det kan jag hålla med om. Men man behöver tänka lite längre.

Regeringskansliet betalar tv-licens och hävdar att den licensen också täcker stadsministerns tjänstebostad. Stadsministern bor i tjänstebostaden, och har inget annat boende, och således behöver de inte betala någon tv-licens. Radiotjänst hävdar att det är en felaktig tolkning av reglerna, och att stadsministern ändå behöver betala tv-licens.

Oavsett vilket så tycker jag inte att vi kan belasta Fredrik Reinfelt för detta, utan det är en konflikt mellan Radiotjänst och Regeringskansliet. Jag är helt säker på att om detta slutar med att statsministern trots allt är skyldig att betala tv-licens så kommer Fredrik Reinfelt att göra det.

Personligen tycker jag att det här tydligt påvisar problemen med tv-licensen. Det är helt enkelt alldeles för krångligt. Vem är det egentligen som ska betala, vem ska slippa, och varför ska det vara dyrare för den som bor själv än för den som har familj?

Min lösning är att lägga tv-licensen på skatten, för vi kan inte ta bort den. Vi behöver verkligen public service. När jag har debatterat detta i sociala medier påpekar några att om man lägger det på skatten finns risken att pengarna används till annat. Det får såklart inte hända, varför jag rekommenderar att vi fortsätter kalla det tv-licens men hanterar den på samma sätt som begravningsavgiften, dvs alla betalar och den samlas in via skatten. På så vis får vi ett mer rättvist system, med en avgift som både är solidarisk och inkomstbaserad. Den bör läggas på en nivå som gör att det blir billigare för de flesta som idag betalar tv-licens.

Sen tycker jag verkligen att vi kan se över vilket utbud public service har. Är det verkligen rimligt att public service ger oss populära tv-serier, filmer och sportevenemang? Hur mycket jag än älskar SVTs produktioner av sport jag älskar att titta på är jag ändå tveksam om vi ändå inte ska släppa det till kommersiella makter. Eventuellt skulle public service kunna erbjuda reklamfria sport-, film- och seriekanaler som man får betala för, även om jag hellre skulle se kommersiella kanaler göra det.

Det känns för min del viktigare att public service har nyheter, både lokala, regionala och nationella. Att verka för kultur och saker som helt enkelt inte får plats i kommersiella kanaler. Jag tror också att public service bör erbjuda barn-tv av riktigt hög kvalitet.

Nå jag tror mina åsikter framgår, vad tycker du om tv-licensen? Lämna gärna en kommentar här nedanför, eller ännu hellre skriv ett eget blogginlägg med dina åsikter. Länka till detta inlägg så ser jag att du har skrivit.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.