Om kön och sexualitet

Jag har kommit att tänka på det här med kön och sexualitet en del på sista tiden. Varför är vi så oerhört fixerade vid kön? Varför har vi “juridiskt kön” över huvud taget? Vad spelar det för jävla roll?

Jag förstår att det här med kön kan kännas oerhört viktigt, framförallt för den som känner sig felkönad. Men om vi skulle ta bort det juridiska könet, kanske skulle det kännas lättare då? Jag läser på att anledningen till att vi har juridiskt kön är att kunna ha olika regler beroende på kön, men är det inte förbjudet med könsdiskriminering?

När det gäller fortplantning kan det förvisso finnas en poäng att hålla reda på kön, men då handlar det om biologiska förutsättningar, och inte juridiska.

Detta får mig osökt att tänka vidare på sexualitet. Vi vill gärna sätta etiketter på vår (och andras) sexualitet, men vad är egentligen poängen med det? Jag har alltid sett mig som heterosexuell, men med alla dessa tankar i huvudet börjar jag ifrågasätta det. För vad har könet egentligen för roll i vem jag tänder på, eller blir kär i? Och är det isåfall det juridiska könet, det biologiska könet, eller könsidentiteten som avgör om jag kan bli kär i, eller kåt på personen? Jag börjar helt enkelt tro att det är andra bakomliggande orsaker som avgör.

Däremot säger vi ju hon/han, språket är sedan länge uppbygt så, och även om vi även fått det könsneutrala “hen” så är hon och han djupt rotat. Även jag som är medveten, och försöker tänka på sånt här säger per automatik hon eller han. Det här innebar inga stora problem förr i tiden, när kvinnor hade långt hår och kjol, och män hade hatt och byxor, och om man inte passade in i normen blev man ett hjon. Idag är vi lyckligtvis betydligt mer toleranta, och accepterar att människor ser olika ut, klär sig olika, och identifierar sig olika. Rimligtvis bör vi använda det pronomen som personen i fråga är bekväm med, men hur ska vi kunna veta det utan att fråga?

En annan aspekt i det hela är idrott. Här blir det svårt på riktigt och har du tankar kring lösningar så är jag väldigt intresserad. Jag läste nyligen på DT.se om hur målvakten i Leksands IFs damlag kommer ut som transsexuell och lägger av. Hur hanterar vi det? Uppenbarligen har vi inga bra lösningar, eftersom till och med Caster Semenya får problem, eftersom hon har testosteronnivåer som är högre än normalt för kvinnor, trots att hon är född kvinna och alltid varit kvinna.

Om vi nu stenhårt ska hålla fast vid könsindelningen, vad är det som definierar en man respektive en kvinna? Är det kromosomuppsättningen, är det personnumret, är det fortplantningsorganen, är det om könet växer inåt eller utåt, är det personens känsla, är det utseendet?

Jag vill väldigt gärna höra dina tankar om det här, lämna en kommentar här nedanför.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.