Lögn, förbannad lögn och statistik

Statistik går att använda för att bevisa precis det man vill, det hoppas jag vi har lärt oss vid det här laget. Statistiken jag presenterar i det här i lägger får du därför ta med en nypa salt. Du ska fundera över vad min agenda är, varför jag har gjort urvalet på det sätt jag har gjort och gärna tänka lite längre än vad jag visar.

Skämt och sido, det är statistik från min sajt www.multiplicera.se, och agendan är bara att visa upp när sajten används mest. Statistiken är från 2018-09-30 till 2018-10-29 i båda fallen. Anledningen till urvalet är att Google Analytics-appen ger mig det som standard.

Så nu när vi gått igenom förutsättningarna. Här ovan är ett diagram som visar besökare efter tid på dagen, ju mörkare blå färg desto fler besökare. Du ser tydligt att det är på vardagar, under skoltid (eller kontorstid om du så önskar) den används mest.

Nedan är ett diagram som visar totala antalet besökare per dag, där du också ser tydligt att merparten av besökarna kommer i veckorna. Men så har vi den sista måndagen, den 29/10-18, där det fortsätter på helg-nivå. Varför?

Vi kan inte säkert veta varför, det går inte att läsa ut av statistiken, däremot kan vi lätt misstänka att det har med höstlovet att göra. Höstlovet började den måndagen. Som sagt, det finns inget bevis för det, men statistiken stödjer teorin.

Hoppas du får en fin dag, det ska jag ha.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.