Blir det någon regering? Jadå, jag förklarar

Idag fick jag frågan om jag bloggar mycket. Gör jag det? Jag antar det, jag har ju ändå skrivit nästan 900 inlägg på den här bloggen. Förvisso har det tagit väldigt lång tid, men det här är också det 21a inlägget i oktober. Jag har trappat upp lite på sista tiden och försöker ju faktiskt skriva oftare, hoppas du uppskattar det.

Naturligtvis är det så att när jag har ökat frekvensen på inläggen så kanske det inte är så oerhört brinnande ämnen hela tiden, men nu är det faktiskt dags för mig att skriva lite om regeringsbildningen.

Jag tror att vi kommer få en regering, utan att det blir extraval. Jag tror att regeringen kommer bestå av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Tillsammans har de 167 mandat, vilket betyder att det räcker att åtta personer lägger ner sina röster för att det ska gå igenom.

Jag tror att det blir Annie Lööf som blir statsminister. Stefan Löfven har ju hävdat att han ska vara statsminister eftersom Socialdemokraterna är det största partiet, men jag tror att antingen får han ge med sig på den punkten, eller så får han stötta en Allians-regering. Annie Lööf har sagt att hon inte kommer stötta en regering med Socialdemokratisk statsminister, men att regera tillsammans när Centern har statsministerposten är nog ett alternativ. Det här är fyra partier som är överens om väldigt mycket, största konflikten ligger i skattepolitiken och där går det utmärkt att kompromissa.

Jag tror det finns gott om personer i Moderaterna och Kristdemokraterna som kan tänka sig att stötta en regering med Annie Lööf som statsminister. Centern och Liberalerna är Allianspartier och får stort in flytande, och kommer stå för en sansad (hoppas jag) högerpolitik. Även om de kanske av principskäl inte röstar FÖR den regeringskonstellationen tror jag några lägger ner sina röster.

Jag tror också att man kan få ganska stort stöd från Vänsterpartiet, som dels har sagt att man inte kommer rösta ner ett seriöst och starkt regeringsförslag utan Sverigedemokraterna, och dels tror jag de räknar med att kunna fortsätta påverka Socialdemokraterna och samarbeta i viss mån.

För hur det än är så blir det en regering som inte har egen majoritet, utan hela tiden behöver söka stöd från andra partier. Dessutom är det en regering som inte är helt överens, utan säkert kommer vara oense om en hel del stora frågor, där övriga partier fortfarande blir en viktig del av det demokratiska spelet.

Det är såhär jag tror det kommer bli, jag ser inte någon annan utväg.

Vad tror du? Lämna en kommentar

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.