Inte råd med semesterresa

Jag hörde härom dagen på radio om att var tredje arbetare inte har råd med en semesterresa, eller tillgång till fritidshus, husvagn eller liknande.

För mig är det väldigt märkligt, dels för att jag själv är uppväxt med semesterresor varje år, och dels för att jag ser ensamstående, arbetslösa mammor (och pappor för all del) på Instagram som minsann har råd med en semesterresa.

Jag fattar att inte alla kan ha råd med det, men jag tror att betydligt fler skulle kunna ha råd med det om man är lite öppen för nya idéer, så därför tänkte jag dela med mig av några idéer här.

För det första, semesterresa behöver inte vara två veckor all inclusive på Kanarieöarna. Kanarieöarna är egentligen skittråkigt, även om jag fattar att det kan vara skönt med Lollo & Bearnie som barnvakter. Dessutom måste man flyga dit, vilket vi ju ärligt talat ska försöka undvika så långt det går.

Skaffa ett tält, låna om du kan, köp om du måste. Ett bra tält kostar en del, framför allt om du ska ha ett familjetält, men det är en investering som du kan använda väldigt många år, om du sköter det bra. Det är helt klart värt att köpa ett bra tält, som är lätt att frakta, lätt att slå upp, lätt att riva och som inte läcker in vatten när det regnar.

När du har ett tält är möjligheterna oändliga. Sverige är fullt av fantastiska campingplatser, där du kan få tillgång till dusch, toalett, kök, elektricitet, affär mm. Ofta finns också fina badplatser i anslutning till campingplatsen. Att sätta upp sitt tält på en campingplats är såklart inte gratis, jag kollade pris på en camping jag vet är trevlig, och det kostar runt 300 kronor per dygn. En vecka där blir alltså över två tusen kronor, vilket är en hel del pengar, men fortfarande sjukt mycket billigare än Kanarieöarna.

Ett billigare alternativ är att utnyttja allemansrätten. Du får faktiskt slå upp ett tält nästan var du vill i skog och mark (läs mer här), och det kostar ingenting. En bra grej kan vara att investera i ett gasolkök, så att du kan laga mat i skogen. En bra vattendunk är också bra att ha, för du ska undvika att dricka sjövatten.

Med bra väskor och kanske en cykelkärra kan du packa med dig väldigt mycket på din cykel, och ge dig ut på vägarna. Har du tillgång till bil är det ännu enklare att packa, och ta sig längre sträckor.

Det är på det här viset vi semestrade när jag var liten, packade in oss i bilen, åkte ut i skogen och bodde i tält. Vi hade också tillgång till fiskeutrustning och en kanot, som vi ofta hade med oss. När vi hade råd (jag antar att det var det som avgjorde) bodde vi på campingar, annars i skogen.

Jag kan inte minnas ett enda år när vi inte var på en semesterresa. Det är klart att när skolan började på hösten och man skulle berätta vad man gjort på sommarlovet (varför gör man det?) så kunde mina upplevelser i skogen kännas futtiga i jämförelse med häftiga utlandsresor, men frågan är om inte mina upplevelser var rikare ändå.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.