Gratis domän

Jag läste precis på Nabil’s blogg nabillionaire (fantastiskt namn) om att man kan registrera gratis domäner hos dotfree.com. Jag väljer att inte länka till dem av anledningar som antagligen blir tydliga längre fram.

Det hela går ut på att dom kommer att ansöka om att få sköta TLD (top level domain) .free, en helt ny TLD (även kallad toppdomän). Du kan redan idag förboka dina domäner där. Tanken med dessa är att de ska vara gratis. Om fler än en förbokar samma domän så blir det en auktion. Så långt låter ju allt rimligt, men hos mig ringer det några varningsklockor.

För det första låter det verkligen inte rimligt att man ska ge bort något gratis, hur får man ihop affärsmodellen? Det är klart att det finns tillfällen när det är ekonomiskt att ge bort saker, men här ser jag inte hur det ska gå ihop, men jag kanske missar något i “the big picture”. Någonstans måste man ju tjäna pengar, i alla fall om man har omkostnader.

För det andra, vad får domänerna för faktiskt värde? Hade inte alla .tk-domäner ett tag, men sen utnyttjades dessa av diverse skärp-sajter (malware, spam osv) och allmänheten började faktiskt reagera på att .tk kändes oseriöst. Hur seriöst kommer det att kännas med en .free-domän?

För det tredje, dom har alltså inte ens ansökt om att få hantera .free ännu! Det står att läsa (hittar det inte på deras egen sida, men på diverse bloggar) att de har för avsikt att ansöka. Det innebär att just nu har de bara ett riktigt bra länkbete! Ett länkbete är något som gör att sajtägare vill länka till dem. Just nu är hela webb-världen fokuserade på att tipsa varandra om hur man kan få gratis domäner, och länkarna bara haglar in.

Det enda jag har sett att de kan tjäna pengar på, är att i de fall när flera har förbokat samma domän, så kommer den att auktioneras bort. Det innebär naturligtvis att de kan tjäna rätt stora summor pengar initialt, men man vill väl gärna ha långsiktiga inkomster, eller är det bara jag?

Nej, det här betyder att jag ställer mig lite avvaktande vid sidan om och ser hur det går för Nabil först. Risken är att jag står där med skägget i brevlådan och missade alla bra domäner, men det är en risk jag är beredd att ta. Och Nabil, lycka till! Jag hoppas det är på riktigt och att du får dina domäner.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.