Reinfeldts beslut: Skattebetalarna ska amortera invandrarnas lån

Nu sprids det propaganda på facebook igen. En artikel från tidningen Fria Tider länkas friskt, och där kan man läsa följande:

Behöver du pengar till att flytta hemifrån? Då gör du bäst i att vara invandrare. Samtidigt som svenska ungdomar har svårare än någonsin att få en bostad meddelar Fredrik Reinfeldt att regeringen nu kommer att rekordsatsa på CSN:s förmånliga s.k. “hemutrustningslån” – som bara ges till invandrare. De skatte­finansierade lånen löper med en låg subventionerad ränta och bäst av allt – de behöver inte ens betalas tillbaka.

Om man istället går till källan (http://www.csn.se/hemutrustningslan) kan man läsa följande:

Du som är utländsk medborgare och omfattas av kommunernas flyktingmottagande kan få låna pengar av CSN för att köpa hemutrustning till ditt hem, exempelvis möbler och porslin. Du betalar tillbaka lånet till CSN med ränta.

Som vanligt är informationen vriden, och det kanske inte är så konstigt heller, om man börjar titta på vilka det är som ligger bakom tidningen Fria Tider. Ansvarig utgivare är Widar Nord, och en av de återkommande textförfattarna är Henrik Agerhäll. Man kan läsa lite mer om dem här: http://expo.se/2011/de-ligger-bakom-fria-tider_3800.html

Åter igen, lite källkritik är att önska, speciellt innan man sprider vidare propaganda i sociala medier.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.