Räddade min ekonomi – tack vare värmepump

värmepump

Förra året så kom jag äntligen till skott. Efter att under en längre tid funderat över mina skenande energikostnader tog jag äntligen ett beslut om att installera en värmepump i mitt hem. Jag läste lite om de olika lösningarna som finns på marknaden och förstod snart att en luftvärmepump skulle lämpa sig allra bäst i mitt hem.

En trevlig säljare kom förbi och presenterade värmepumpen som han tyckte var lämplig för mig och han berättade om de olika funktionerna samt hur stor min energibesparing skulle bli. Han sade att jag förmodligen skulle spara i snitt 800 kr i månaden på denna investering. Skeptisk som jag är mot försäljare så tog jag hans uppskattning av besparingen med en nypa salt, blir besparingen 5000 kr om året så är jag mer än nöjd.

Nu har det gått ett år och jag kan konstatera att jag har sparat ca 12 000 kr med min värmepump mot året innan! Alltså 1 000 kr varje månad i snitt. Under de kallaste månaderna så såg jag som högst besparing, istället för en räkning på 5000kr under januari så betalade jag nu 2000kr.värmepump

Jag satte mig ner och räknade på detta och kom fram till följande: om min värmepump håller i 15år så kommer jag ha sparat in en kvarts miljon kronor. Om elpriset inte stiger ett öre. Om elpriset däremot höjdes i samma takt som det gjort historiskt så skulle jag sparat in närmare en halv miljon. Stålar som annars skulle ha gått till Vattenfall. Helt i onödan. När jag ställde det hela i relation så insåg jag att min initiala investering på 20 000kr var kaffepengar.

Jag börjar nu fundera på om det finns någon lika säker investering med samma avkastning? Logiken är enkel. Istället för ett element som ger mig 1kWh för varje krona jag ger den, så har jag en värmepump som ger mig ca 3kWh för varje krona, testat och bevisat. Den enda nackdelen hitintills är min ånger över att jag inte installerade detta några år tidigare…