Nationaldagen

Idag är det Sveriges nationaldag, och såhär säger Wikipedia om den:

Sveriges nationaldag, även svenska flaggans dag, firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523. Även 1809 års regeringsform (som gällde fram till ikraftträdandet av 1974 års regeringsform) utfärdades den 6 juni.

Tidigare firades 6 juni som svenska flaggans dag och det var först 1983 som dagen fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

Jag tycker att det är bra att vår nationaldag är en helgdag, och att vi hissar vår flagga och sjunger nationalsång.  Egentligen tycker jag att vi borde fira ännu mer, titta på vårt grannland i väst, Norge.

När jag gick i högstadiet gick det en våg av nynazism över Sverige, och inte minst i Hedemora där jag är uppväxt (och bor fortfarande) var det mycket utbrett. Det var bombarjackor, det var stålhättor, det var rakade huvuden, det var svenska flaggor och Ultima Thule. Vi förbjöds att sjunga nationalsången på skolavslutningen, eftersom den förknippades med dessa rasistiska grupper, vilket ändå måste vara att låta dem vinna.

Med tiden har vi ändå vunnit tillbaka vår stolta nationalsång, och sjunger den för att hylla vårt Sverige. Med vårt Sverige menar jag oss alla som ser sig själva som svenskar. Oavsett om man just nu bor i Sverige eller inte, eller om man råkar vara född här eller inte.

Tyvärr ser jag, bland annat i mitt Facebook-flöde, att vi verkar glömma bort tiden som har varit. Antingen det, eller så har jag faktiskt rasister bland mina Facebook-vänner. Det lyssnas på låtar som Mitt land, Stolt & Stark och Sveriges nationalsång, samtliga framförda av det främlingsfientliga bandet Ultima Thule.

Men du sa ju att man fick sjunga nationalsången?

Ja, visst gjorde jag det! Men man får inte smutsa ner vår vackra nationalsång med rasism och nazism, och jag uppskattar verkligen inte att man förknippar den med vit makt-musik.

Kom igen nu och ta kampen mot de trångsynta rasisterna som försöker ta över vår fina nationalsång! Låt dem inte vinna en gång till.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.