Länkskatten är helt uppåt väggarna

Den här länkskatten som det pratas om, som EU har klubbat igenom (den har några varv kvar, lyckligtvis) vad är det egentligen för något? Jo det är alltså en avgift som plattformar som Facebook, Google, YouTube m.fl ska behöva betala för att de länkar till andra sajter. Alltså, om du postar en länk till din lokaltidning på Facebook, så ska Facebook betala tidningen för det.

Tanken är alltså att Facebook ska dela med sig av sina intäkter till de som producerat innehållet som länkas. Det kanske låter som en bra idé, men jag tycker personligen att det är ett helt horribelt förslag, och det är inte för att jag jublar över att Facebook tjänar vansinnigt mycket pengar. Jag tänkte att jag skulle förklara närmare.

Din lokaltidning har antagligen journalister anställda, som producerar nyhetsartiklar både till den tryckta tidningen och till internet. För den tryckta tidning finns en etablerad ekonomisk modell som bygger dels på att läsaren köper tidningen (eller prenumererar) och att det annonseras i tidningen. Förr fungerade detta mycket bra, eftersom detta var typ enda sättet att få nyheterna. De senaste 20 åren har internet tagit över mycket av nyhetsspridandet, och din lokaltidning har såklart nyheter på internet. Från början finansierades detta helt av papperstidningen, men efterhand har upplagan av papperstidningen minskat, och trafiken på webbsidan ökat, varför man fått se över den ekonomiska modellen. Nu för tiden är det väldigt vanligt att man behöver prenumerera för att få tillgång till nyheterna på tidningens hemsida, och annonserna har också flyttat ut på internet.

Det är mycket svårare att tjäna pengar på det här sättet, framför allt eftersom läsarna inte alls är lika trogna, och det är antagligen i detta som förslaget har kommit fram. Facebook tjänar pengar, och din lokaltidnings artiklar delas friskt på Facebook. Är det då inte rimligt att Facebook betalar din lokaltidning?

Svaret är helt enkelt, Nej!

Argumentet för detta är ju att Facebook har innehåll tack vare lokaltidningen, och att de tjänar pengar tack vare innehållet från lokaltidningen, och även om detta i viss mån kan vara sant så är det helt rubbat att Facebook ska betala lokaltidningen för att användarna postar länkar. Det är liksom inte Facebooks fel att lokaltidningens affärsmodell inte har hängt med in i modern tid.

Tidningen säljer prenumerationer och annonser, hur ska de få något sålt om ingen hittar dem? Att någon delar en länk till en lokaltidning på Facebook är ren reklam för lokaltidningen, och det är upp till lokaltidningen att göra besökaren lönsam.

Tänk såhär, jag står på torget och säljer varmkorv, nån kommer förbi och köper en korv. Eftersom korven var väldigt god skriver hen på Facebook om den goda korven, och att den kan köpas på torget. Ska jag ha betalt av Facebook för det? Känns det rimligt? Alltså jag förstår att din lokaltidning går dåligt, men detta är inte lösningen.

“Jag förstår inte liknelsen” säger någon. Okej, jag gör en ny. Jag skriver ett inlägg på min blogg om hur dålig idén om länkskatt är. Min affärsmodell bygger på att besökarna klickar på reklamen (vilket du gärna får göra såklart). Ingen besöker sidan, eller klickar på reklamen, eftersom ingen vet att jag har skrivit något. Plötsligt är det någon som hittar inlägget, och delar det på Facebook. Plötsligt ramlar hundratals besökare in, och många klickar på reklamen. Jag tjänar pengar. Ska Facebook också tvingas betala mig, för att de har hänvisat besökare till min blogg? Alltså, inte mig emot, men nej!

Facebook är antagligen inte alls intresserade av att betala någon för att det postas länkar, vilket leder oss in på nästa del i lagförslaget, filtret. Plattformar som Facebook ska tvingas ha automatiska filter som filtrerar bort upphovsrättsskyddat material. Eftersom det är omöjligt för något AI att lista ut kommer väldigt mycket att filtreras bort, för Facebook vill inte ha några jobbiga stämningar. I detta filter kommer antagligen väldigt många länkar filtreras bort också, för Facebook är som sagt inte alls intresserade av att betala för några länkar. Kvar har vi ett mycket hårt censurerat och dåligt Facebook.

I sin hets att värna upphovsrätten (som jag absolut värnar också) är det stor risk att det är slut på memes också, eftersom de ofta bygger på en bild som meme-skaparen inte har upphovsrätt till. Det ska tydligen också vara så att endast den som arrangerar ett idrottsevenemang ska ha rätt att spela in, och dela vidare. Du kanske tycker det är vettigt tills du sitter där på gymnastiktävlingen och din son sätter en perfekt flickis, och du inser att du inte kommer kunna dela det på Facebook, med mor- och farföräldrarna utan att riskera att bötfällas.

Nä, det är så mycket som är dåligt med det här lagförslaget så jag blir mest bara arg. Jag behövde skriva av mig lite. Har du några tankar kring förslaget får du gärna dela med dig här i kommentarerna.

Jag har förresten läst lite intressant om detta, bland annat i Computer Sweden och en debattartikel av Deeped som publicerats i DT, men jag törs inte länka så du får leta på dem själv.

För bilden gäller © 2014 Lizzy. Licensed under CC-BY.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.