Handla lokalt

Allt handlar om Corona, hur vi ska hindra att smittan sprider sig för fort, och hur vi ska rädda ekonomin. Många förespråkar nu att man ska stötta sina lokala handlare, som har det tufft i dessa tider. Själv är jag faktiskt skeptisk, och jag tänkte förklara varför.

Det finns lokala handlare som är kreativa, påhittiga och smarta, och som klarar sig bra både när tiderna är bra, men också hittar sätt att hanka sig fram när tiderna är sämre. Det här är extrema tider, och tufft för alla, så det blir väldigt speciellt.

Det är den andra typen av handlare jag är skeptisk mot, den som gnäller om hur internethandeln förstör för dem, men de erbjuder absolut ingenting mer än internethandeln.

Säg att jag ska köpa en TV, jag kan gå in till min lokala handlare, få vänta innan jag får handlarens uppmärksamhet, jag ställer ett par frågor och handlaren är lite osäker, så han googlar. Jag får välja en modell, men den har handlaren inte hemma, kommer om en vecka. Så om en vecka är jag tillbaka, och hämtar min TV, och betalar, för att sedan åka hem och koppla in den.

Alternativet är att jag gör den där googlingen själv, väljer en modell, beställer den, får den levererad till dörren dagen efter, och betalar tusen kronor mindre. Exakt vad är fördelen med den lokala handlaren då?

“Jamen om TVn går sönder” säger du. Ja, om jag har köpt TVn lokalt får jag packa ihop TVn och köra ner den till den lokala handlaren, som i sin tur skickar den vidare till leverantören, som tittar på problemet och om jag har lite tur får jag tillbaka den lagad två veckor senare.

Har jag köpt den av en internethandlare som förstår sig på service får jag TVn hämtad, och när den är lagad kommer den hem till mig igen. Har jag lite sämre service får jag köra den till posten.

Här måste de lokala handlarna steppa upp och erbjuda något mervärde, och många är dåliga på det. När det gäller TVn kan det handla om att ha produkterna hemma. Se till att du är sjukt påläst och faktiskt kan hjälpa mig hitta den bästa modellen för mig. Kör hem den till mig, och koppla in den. Om den går sönder, kom och byt den åt mig.

Det finns otroligt mycket du som lokal handlare kan hitta på, som ger dig en fördel för att du är just lokal, så se till att gör det. Så länge ditt enda argument för att jag ska handla av dig (och betala mer för samma vara) är att du har en butik här i stan, som inte erbjuder något annat än att vara en butik i stan, då kommer jag handla på nätet. Och det har du ju märkt av att det inte bara är jag som tänker så.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.