Det här med att koppla av

De senaste dagarna har det propagerats ganska hårt för att vi ska spendera semestern offline, att inte vara uppkopplade hela tiden, att undvika e-post och sociala medier. För mig låter det faktiskt riktigt korkat, och jag tänkte berätta varför.

Om vi börjar med det här med sociala medier, det är ju något vi oftast inte uteslutande håller på med i våra yrkesroller. Faktum är att det är relativt få som faktiskt arbetar med sociala medier, och även de som gör det misstänker jag är aktiva även privat. När semestern kommer så är det kanske på facebook det samordnas en dag i lekparken med andra föräldrar, eller en grillfest med gamla vänner, eller lite bollsparkande med polarna. Till och med farmor Agdas 90-årskalas samordnas via sociala medier. Är det då verkligen rimligt att helt stänga av under semestern? Jag tycker inte det, verkligen inte!

Om vi går vidare till det här med e-post, framför allt en som är kopplad till jobbet, så är det väl mer rimligt att vi tar en paus från den. Den privata e-postadressen tycker jag att man bör kolla iallafall varje vecka, trots semester. Vi är många som tycker om att kommunicera via e-post, och tar du semester från kommunikationen en hel månad är det stor risk att du missar något semesterrelaterat. Det finns dock många anledningar att kolla av även jobb-mailen på semestern, men mer om det senare.

Nu går vi vidare till mobiltelefonen. Jag är ganska säker på att du inte stänger av din privata telefon under hela din semester. Att stänga av både telefon och internet under hela semestern gör dig ganska isolerad. Visst, du kanske vill ha det så, men de flesta av oss är sociala varelser som tycker om att kommunicera med andra människor. Vad gäller jobb-telefonen är det en helt annan historia, för många är det enda rätta att stänga av den.

Så till de tillfällen där det kan finnas anledning att finnas tillgänglig för arbete även på semestern. För mig, som ensam driver en webbyrå, finns det inget alternativ. Mina kunder ställer krav på tillgänglighet, och då erbjuder jag den. För anställa ska man naturligtvis inte behöva vara tillgänglig på sin semester, men vissa jobb är svåra att sätta in en vikarie på, och att låta vänta en månad, varför man kanske kan komma överens om någon lösning med sin arbetsgivare. Till exempel kanske du kan kolla av mailen ett par gånger i veckan, och i gengäld få en extra semetervecka.

För min del så har jag i år tre veckors semester, vilket innebär att jag inte är på kontoret, och inte jobbar med några projekt. Däremot händer det att kunder hör av sig och något har gått snett och behöver åtgärdas, då löser jag det så snart jag kan. Jag behöver hålla koll på min mail, så jag kan vidta åtgärder så snabbt som situationen kräver. Tack vare att jag har tillgång till min e-post i mobiltelefonen kan jag spendera en dag på stranden med min familj, och helt slappna av. Jag vet att det plingar till i min mobiltelefon om något händer, och då behöver jag oftast bara titta till den och avgöra hur bråttom det är. Nästan aldrig är det så bråttom att jag behöver avbryta njutandet på stranden.

Hur gör du med mobil, e-post och sociala medier på semestern?

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.