Cannot assign a default value to a local variable. Must declare the scalar variable “@sql”.

Som rubriken antyder har jag haft en jobbig dag idag, men istället för att bli bitter och skriva en massa om hur synd det är om mig ska jag istället tala om hur jag löste det. För idag har varit en bra dag, en riktigt bra dag!

Jag försörjer mig ju som konsult inom webbutveckling och sökmotoroptimering, och det är en ganska tuff bransch. Det var väl den främsta anledningen till att det tog så lång tid för mig att ta steget fullt ut. Det är fortfarande kämpigt, men när jag väl tog steget så började det faktiskt rulla på ganska skapligt. En del kunder ramlar in, och det betyder att det faktiskt kommer in pengar. Det kommer in väldigt mycket mindre pengar än det gjorde när jag var anställd, men det liknar snart en A-kassa i alla fall.

Det senaste projektet som ramlat in (nåja, picture-me.se var det senaste, men det gick ju så fort) är hos Paloma. Där ska jag spendera mina dagar under en tid framöver, och flytta över deras hemsida till ett CMS (Content Management System). Valet har fallit på Lemoon, som är byggt i .NET. Det passar mig (och dem) alldeles utmärkt. Det var där felmeddelandet i rubriken dök upp.

En hel del tid gick åt till felsökning, och jag kontaktade även supporten per telefon. De bad mig maila en skärmdump (se bilden) vilket jag gjorde före lunch. De har fortfarande inte svarat, men jag har ju löst problemet. Installationsprogrammet för Lemoon fungerar nämligen bara för MS SQL Server 2008, trots att specifikationen för Lemoon säger att det ska gå bra med MS SQL Server 2005, vilket är vad Paloma kör. Felet Lemoon har gjort är att de deklarerar och tilldelar variabler (alltså i SQL-kommandon) på samma rad. Det får man inte göra, och måste därför lägga deklaration och tilldelning på olika rader. För att tilldela använder du kommandot SET.

Just nu sitter jag vid fel dator, men nästa gång jag bloggar från rätt dator ska jag publicera den rätta koden, så du bara kan ladda ner den.

Under dagen har det också blivit klart att jag och min sambo, som tillsammans driver Cheerleaders of Sweden, får tillträde att fotografera Mellersta DM. Tidigare har vi också fått tillträde till Stockholms DM. Musketeers Funky Cheer från Borås arrangerar både Södra DM och SM och de tar beslut på styrelsemöte på torsdag. Vi har också kontakt med Cheer Future som arrangerar Norra DM. Jag har dock ingen fotograf till den tävlingen ännu, men jag har ett par på gång. Saknar dock svar från Malmö och RM, sen kan det faktiskt bli ett komplett svenskt tävlingsår för första gången i Cheerleaders of Swedens historia, även om 2009 var året när vi fotograferade både EM och VM.

Utöver allt detta positiva var det en kund som hörde av sig och hade råkat radera sitt forum. Det innebar naturligtvis en del jobb för mig, men jag måste ge en stor eloge till mitt webbhotell som verkligen ställde upp och fixade, trots att klockan blev över 22. De har stor erfarenhet av phpBB som kunden använder sig av.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.