Bort med tiggarna från våra gator!

Jag hade en diskussion med en kompis i veckan, angående det här med tiggare. Han frågade mig om jag brukar ge pengar till tiggare, och eftersom jag brukar göra det när jag har kontanter så svarade jag ja.

Tyvärr gör det att det lönar sig för dem att fortsätta att tigga och då gör de det istället för att vara i sitt hemland där problemet finns. Problemet är ju i Rumänien

Han har en poäng, såklart. Dels stämmer det att problemet är i Rumänien, där väldigt många tiggare kommer från. Dels stämmer det att om de inte skulle få några pengar här skulle de leta efter andra sätt att få in pengar.

Men att låta bli att ge pengar till stackars Maria, som sitter med sin pappersmugg utanför ICA Maxi och fryser hjälper varken henne eller de rumänska romerna. Det är ofta rumänska romer, eftersom romer utsätts för rasism som vi inte ens kan fantisera om, framför allt i Rumänien. Romer har inte rätt varken att gå i skolan eller få sjukvård i Rumänien. De utsätts för rasism på arbetsmarknaden, och något socialt skyddsnät finns inte.

Många förstår inte varför dom sitter där, i kylan utanför våra livsmedelsaffärer, och tigger ihop några ynka kronor om dagen (för en del rör det sig om över 100kr om dagen), och lämnar sina barn hos någon släkting i Rumänien. “Hur kan man lämna sitt barn” säger de, men vad de inte förstår är att det är en desperat handling, från en desperat förälder som gör vad som helst för att se sitt barn överleva.

“Hur hemskt kan det vara” tänker du? Lyckligtvis har jag inte upplevt hur det är att vara romsk i Rumänien, men läs till exempel “En svensk trottoar är som Sheraton” i SvD, så kan du få en liten inblick.

Självklart är det viktiga på längre sikt att förändra romernas situation, inte bara i Rumänien utan överallt, i Sverige har det tagits fram en rapport; Den mörka och okända historien – Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet, om hur romer har diskriminerats i Sverige under 1900-talet. Om vi lyckas få Rumänien att ta bättre hand om sina Romer, sluta diskriminera dem och se till att de kan ha ett liv som alla andra Rumäner, så kommer de inte att komma hit och tigga.

Den som har ett alternativ till att tigga kommer inte att välja tiggeriet. Att sitta på trottoaren och be om allmosor är inte glamoröst, och man blir inte rik på det. Det är bättre än att äta rester på en soptipp, men inte mycket mer än så.

Min förhoppning är att vi kan göra världen lite bättre för de som har det allra sämst, och på det sättet kan vi få bort tiggarna från våra gator. Att förändra världen kommer ta tid, så under tiden tänker jag fortsätta bidra till att utsatta människor kan överleva, och jag hoppas att du också gör det.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.